piątek, 3 listopada 2017

Zupa zalewajka – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka

Zalewajka to podkarpacka zupa, którą gotuje się błyskawicznie, nie wymaga wielu składników, a na dodatek jest bardzo smaczna i rozgrzewająca. To jeden z tych regionalnych przepisów, które nazywam podkarpackimi perełkami. Łączy w sobie prostotę, pomysłowość, gospodarne traktowanie zasobów spiżarni i niepowtarzalny smak. Zalewajkę przygotowuje się na bazie wody z ogórków kiszonych, doprawionej czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zagęszczona jest odrobiną śmietany i mąki. Podawana z ziemniakami ugotowanymi w całości to idealne, szybkie pierwsze danie.
Przepis pochodzi z okolic Jasła, z gminy Frysztak, a podzieliły się nim w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków” panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gliniku Średnim.

Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 1 l wody
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • niewielkie ziemniaki, obrane i ugotowane w całości
Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej wodę z ogórków oraz czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Mąkę ze śmietaną mieszamy, dolewamy do niej kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zalewajkę podajemy z całymi ugotowanymi ziemniakami.


Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA



5 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.