Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Placek drożdżowy ze śliwkami według przepisu pań z Koła
Gospodyń Wiejskich ze Świętoniowej wyróżnia się przygotowaniem owoców użytych w
cieście. Umyte i pozbawione pestek śliwki najpierw piecze się w piekarniku, co
sprawia, że nabierają one lekko karmelowego posmaku. Ciasto drożdżowe upieczone
z takimi śliwkami i posypane kruszonką
smakuje doskonale.
Przepis pochodzi z publikacji „Śladami dawnych smaków
powiatu przeworskiego”, pełnej receptur na proste, ale bardzo smaczne
regionalne specjały.
Składniki na formę 25x35 cm:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru kryształu
- 1 szklanka mleka
- 5 żółtek
- 100 g masła
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2 kg śliwek węgierek
Posypka (kruszonka):
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1-2 żółtka
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- 50 g cukru kryształu
Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i układamy je na
blaszce skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez
30 minut.
Składniki na kruszonkę wyrabiamy krótko na jednolite ciasto,
a następnie rozkruszamy w palcach większe kawałki. Na czas przygotowywania
ciasta drożdżowego surową kruszonkę odkładamy w chłodne miejsce.
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy pół szklanki
ciepłego mleka (nie może być gorące) i 3-4 łyżki mąki. Składniki mieszamy,
miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
W tym czasie roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem.
Do pozostałej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte z
cukrem jajka, sól i ½ szklanki ciepłego mleka. Ze składników wyrabiamy
elastyczne ciasto dodając stopniowo pod koniec wyrabiania roztopione i
przestudzone masło. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość, co
może zająć około 30-40 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy
rozwałkowane drożdżowe ciasto. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim,
skórką do dołu, podpieczone śliwki. Na śliwki wykładamy posypkę.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
KUCHNIA PODKARPACKA
Witam.A czy mrożone śliwki nadają się do placka drożdżowego?��
OdpowiedzUsuńTak, choć jak w przypadku wszystkich ciast z mrożonymi owocami, będą one nieco bardziej rozmiękłe ;)
UsuńA trzeba je wcześniej rozmrozić?czy nie?i obtaczać np w mące?
Usuń