Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka |
Pod prostą nazwą placek orzechowy kryje się jedno z
najbardziej charakterystycznych dla środkowego Podkarpacia ciast tradycyjnych.
Składa się ono z 4 warstw ciasta drożdżowego, które jeszcze przed pieczeniem
przekłada się typowymi dla regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta
przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze
się na przykład w Krzemienicy w gminie Czarna, gdzie nazywane jest mazurkiem
lub drożdżówką z makiem i orzechami. W Gorliczynie (gmina Przeworsk) placek ten
znany jest pod nazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina
Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego,
w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z
kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie z wioski
Grzęska pod Przeworskiem.
Prezentowany przepis na placek orzechowy pochodzi z
miejscowości Gać w gminie Przeworsk. Placek składa się z 4 warstw ciasta drożdżowego,
przełożonych nadzieniem orzechowym. Charakterystyczną cechą tego wypieku jest
ciasto drożdżowe, które dzięki dużej ilości tłuszczu i żółtek jest kruche i
lekkie. Z kolei duża liczba użytych białek sprawia, że masa orzechowa jest
spójna, a ciasto zwarte. Ale przede wszystkim ten zestaw składników zapewnia
smak – smak, który trwa od pokoleń i wart jest tego, by trwał nadal :)
Przepis pochodzi z intensywnie eksploatowanej przeze mnie
ostatnio publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków powiatu
przeworskiego”, natomiast autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejskich
Gać.
Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x30 cm:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 400 g margaryny (użyłam masła)
- 7 żółtek
- 60 g drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
Masa orzechowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 7 białek
- 1 cukier waniliowy
Drożdże rozcieramy z cukrem, a następnie dodajemy pozostałe
składniki i zagniatamy ciasto. Masło dobrze jest zetrzeć na tarce, by ułatwić sobie
i skrócić wyrabianie jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość brytfanki.
Białka ubijamy mikserem, a kiedy zaczną robić się sztywne,
wsypujemy cukier waniliowy, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy
masa będzie ubita dodajemy zmielone orzechy i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na
3 części.
W brytfance wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno
warstwy: ciasto, masa, ciasto, masa, ciasto, masa, ciasto. Ciasto przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Pieczemy na
dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C*(grzałka góra-dół) przez
około 40 minut.
*W oryginale podano temperaturę pieczenia 190-200 stopni C.
Przepisy na wspomniane
przeze mnie inne ciasta warstwowe tego typu
znajdziecie w
zakładce
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Uwielbiam orzechowe ciasta! :) Orzechowiec był kiedyś moim ulubionym zamiennikiem tortu na urodziny :)
OdpowiedzUsuńZapisuję Twój przepis i zapraszam serdecznie do dołączenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl ♥
Dzięki :-) Po opublikowaniu przepisu nie da się chyba dołączyć do akcji...
UsuńNadchodzi zima :) Dzieckiem będąc czekałam na bogate ciasta z kremem, przygotowywane tylko na wielkie świąteczne okazje, ale ochoczo "pomagałam" Dziadkowi podkradać przygotowany wcześniej i ukryty w sieni przekładaniec orzechowo-makowy, bo takie ciasta on lubił najbardziej :) Zapach zimy, ciasta, jodły i psiej sierści ...tyle wspomnień dzięki jednemu przepisowi !
OdpowiedzUsuńDorotko, ja też bardzo lubię te Twoje wspomnienia kulinarne :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOba są pyszne :-)
UsuńJak wspaniały ten przekładaniec
UsuńCzy do przekładańca orzechowego to potrzeba 400 g margaryny?
OdpowiedzUsuńTak, to nie pomyłka, choć mnie to również zaskoczyło. To delikatne i kruche drozdżowe ciasto. I polecam masło zamiast margaryny :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne :) Uwielbia takie orzechowe placki !
OdpowiedzUsuńja do ciasta dalam 200 dkg masla
OdpowiedzUsuń