Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka |
Pochlapka, zarzucajka, zalewajka, przypalanka, dziad z babą –
wszystkie te nazwy odnoszą się do prostych, regionalnych zup, gotowanych przez
gospodynie z różnych stron Podkarpacia. Trudno nie odnieść wrażenia, że
wszystkie one (nazwy) są nieco lekceważące, jakby umniejszające daniu, które
ochrzczono taką właśnie nazwą. I prawdopodobnie nie jest do przypadek, ponieważ
te proste zupy gotowane były zwykle na niczym, a konkretniej na wodzie po
ogórkach kiszonych, na kwasie z kiszonej kapusty, czy na warzywach
korzeniowych, czyli na prostych, tanich składnikach, które były dostępne przez
cały rok. Rzadziej wywar przygotowywano na resztkach żeberek, kościach, czy też
okraszano zupę skwarkami. I choć wspomniane zupy są bardzo smaczne, czego
dowodzi sam fakt, że nadal się je gotuje, nie były niegdyś wysoko cenione. Gotowano
je w dni powszednie, a w najcięższych czasach bywały jedynym ciepłym posiłkiem
dla ciężko pracującej na gospodarstwie rodziny. Kojarzyły się raczej z czasami
niedostatku, niż z wyszukanym smakiem.
Szczęśliwie współcześnie częściej doświadczamy nadmiaru
jedzenie, bogactwa smaków i ogromnego wyboru składników, niż niedostatku, dlatego
jesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na
naturalnych, lokalnych produktach.
Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z
warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem
pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic
Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa.
Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna w
publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy
kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia
Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”.
Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- pół główki kapusty
- włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, 1 por)
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- pęczek koperku
- sól
Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kosteczkę, por w
talarki, a marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy
2 litry wody i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy je 10 minut, a w tym czasie
obieramy i kroimy w grubą kostkę ziemniaki. Dodajemy je do zupy, a kiedy
zmiękną, dodajemy rozrobiony gorącym wywarem przecier pomidorowy. Zupę solimy
do smaku. Na małej patelni roztapiamy masło i smażymy na nim mąkę na złoty
kolor. Zasmażkę dodajemy do zupy i mieszamy. Na koniec do zupy dodajemy
posiekany koperek.
Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka |
W zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Znajdziecie więcej przepisów
na zupy z regionu :)
Moja Mama nazywała ją "parzybroda" ;) Z kminkiem, bez koperku. Mniam mniam, pyszności to były. Oczywiście wszelkie próby ugotowania zupy o smaku takim, jak w dzieciństwie zakończyły się niepowodzeniem :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dogonimy smaków dzieciństwa. To niemożliwe :-)
UsuńBardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJestem ze Strzyżowa a nigdy o tej zupie nie słyszałam. Muszę ją koniecznie ugotować. Dziękuję za przepis i serdecznie Pozdrawiam ❤️ Robisz świetną robote 😁
OdpowiedzUsuń