Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka |
W tradycyjnej podkarpackiej kuchni kasza manna rzadko gra
pierwsze skrzypce. Zwykle występuje w roli zagęstnika do potraw pieczonych albo
smażonych. Ze względu na swój neutralny smak wykorzystywana jest tak do dań
słodkich, jak i wytrawnych. Rzadko jednak tak zmienia i polepsza smak potrawy,
jak w makowcu na kruchym spodzie według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich
w Chałupkach pod Przeworskiem. Duża ilość kaszy manny ugotowanej na gęsto z
mlekiem i cukrem po połączeniu z makiem sprawia, że masa makowa jest bardziej
wilgotna, spójna, a jednocześnie delikatna w smaku.
Zapraszam do wypróbowania przepisu. Pochodzi on z publikacji
Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.
Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Składniki na kruche ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 300 g margaryny (proponuję użyć masła)
- 7 czubatych łyżek cukru pudru (150 g)
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę makową:
- 300 g suchego maku
- 16 g cukru wanilinowego
- 130 g kaszy manny
- 1 litr mleka
- 4 jaja
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 1/2 szklanki cukru
- starta skórka z cytryny
- 1 szklanka bakalii (orzechów i rodzynek)
- kilka kropel olejku migdałowego
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy, formujemy w kulę i
wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na pół
godziny, a następnie odcedzamy i mielimy.
W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy do niego cukier i
cukier waniliowy oraz kaszę mannę. Gotujemy do zgęstnienia kaszy, a następnie
studzimy.
W misce ucieramy żółtka i dodajemy do nich stopniowo kaszę
mannę, a potem mak, olejek migdałowy, skórkę z cytryny i bakalie. Osobno
ubijamy pianę z białek i mieszamy ją delikatnie z masą makową.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie
rozwałkowujemy 2/3 przygotowanego kruchego ciasta. Smarujemy je ciepłym dżemem
i wykładamy masę makową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy, wycinamy
radełkiem paski i na masie makowej układamy z nich kratkę.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (dolna
półka, grzałka góra-dół).
Po wystudzeniu makowiec oprószamy cukrem pudrem.
Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
Znajdziecie tam między
innymi przepis na
To musi być pyszne 😃😃
OdpowiedzUsuńCiasto po upieczeniu jest boskie, wiele osób to potwierdziło. Smakuje świetnie również po kilku dniach.
OdpowiedzUsuńDziękuję za rekomendację :)
UsuńJak długo można przechowywać sama masę makową? I jak?
OdpowiedzUsuńRobię wszystko na świeżo. Nie znam odpowiedzi na te pytania.
UsuńOstatecznie zrobiłam lekko uproszczoną ulubioną masę makową i ja zamroziłam bo byłam pewna, że nic jej nie będzie, po jej odmrożeniu wszytko zrobiłam już zgodnie z przepisem. Ciasto wyszło tak pyszne, że wczoraj więcej razy wysyłałam linka do bloga niż składałam życzenia. Dziękuję i szczęśliwego nowego roku!
UsuńTo i ja nauczyłam się czegoś nowego -mada makowa nadaje się do mrożenia :) Pozdrawiam!
UsuńDzień dobry. Czy mozna użyć gotowej masy makowej?
OdpowiedzUsuńTak, ale trzeba ją odsączyć i zadecydować czy potrzebuje cukru, bakalii itp
OdpowiedzUsuń