niedziela, 10 listopada 2019

Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka


Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka

W tradycyjnej podkarpackiej kuchni kasza manna rzadko gra pierwsze skrzypce. Zwykle występuje w roli zagęstnika do potraw pieczonych albo smażonych. Ze względu na swój neutralny smak wykorzystywana jest tak do dań słodkich, jak i wytrawnych. Rzadko jednak tak zmienia i polepsza smak potrawy, jak w makowcu na kruchym spodzie według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Chałupkach pod Przeworskiem. Duża ilość kaszy manny ugotowanej na gęsto z mlekiem i cukrem po połączeniu z makiem sprawia, że masa makowa jest bardziej wilgotna, spójna, a jednocześnie delikatna w smaku.
Zapraszam do wypróbowania przepisu. Pochodzi on z publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.

Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Składniki na kruche ciasto:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 300 g margaryny (proponuję użyć masła)
  • 7 czubatych łyżek cukru pudru (150 g)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę makową:
  • 300 g suchego maku
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 130 g kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 4 jaja
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 1 szklanka bakalii (orzechów i rodzynek)
  • kilka kropel olejku migdałowego

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny, a następnie odcedzamy i mielimy.
W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy oraz kaszę mannę. Gotujemy do zgęstnienia kaszy, a następnie studzimy.
W misce ucieramy żółtka i dodajemy do nich stopniowo kaszę mannę, a potem mak, olejek migdałowy, skórkę z cytryny i bakalie. Osobno ubijamy pianę z białek i mieszamy ją delikatnie z masą makową.

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie rozwałkowujemy 2/3 przygotowanego kruchego ciasta. Smarujemy je ciepłym dżemem i wykładamy masę makową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem paski i na masie makowej układamy z nich kratkę.

Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (dolna półka, grzałka góra-dół).
Po wystudzeniu makowiec oprószamy cukrem pudrem.

Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka
 
Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka




Zapraszam do zakładki

Znajdziecie tam między innymi przepis na



9 komentarzy:

  1. Ciasto po upieczeniu jest boskie, wiele osób to potwierdziło. Smakuje świetnie również po kilku dniach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można przechowywać sama masę makową? I jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię wszystko na świeżo. Nie znam odpowiedzi na te pytania.

      Usuń
    2. Ostatecznie zrobiłam lekko uproszczoną ulubioną masę makową i ja zamroziłam bo byłam pewna, że nic jej nie będzie, po jej odmrożeniu wszytko zrobiłam już zgodnie z przepisem. Ciasto wyszło tak pyszne, że wczoraj więcej razy wysyłałam linka do bloga niż składałam życzenia. Dziękuję i szczęśliwego nowego roku!

      Usuń
    3. To i ja nauczyłam się czegoś nowego -mada makowa nadaje się do mrożenia :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dzień dobry. Czy mozna użyć gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, ale trzeba ją odsączyć i zadecydować czy potrzebuje cukru, bakalii itp

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.