Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Placki warstwowe to popularny rodzaj tradycyjnych podkarpackich
ciast. Jeśli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, surowe warstwy ciasta przekłada
się przygotowana masą (najczęściej makową, orzechową i/lub powidłem) i po
wyrośnięciu placek piecze się w całości.
Jeśli natomiast są to placki warstwowe na bazie ciasta
kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne są ciasta kruche
amoniakowe. Do takich placków blaty piecze się osobno i przekłada się je ciepłą
masą, na przykład smażonym serem lub prażonymi jabłkami, żeby całość zmiękła i
stężała, łącząc się w jedno zwarte ciasto.
Jest też trzeci rodzaj placków warstwowych, w których ciasto
kruche znajduje się na spodzie, ewentualnie na wierzchu, natomiast wewnątrz
ciasta znajdują się różne masy, pieczone razem. Najbardziej znanym z takich
placków jest Rzeszowiak, który składa się z ciasta kruchego oraz masy makowej,
orzechowej i serowej.
Dzisiaj natomiast z przyjemnością przedstawiam przepis Koła
Gospodyń Wiejskich Olszynka spod Przemyśla. Jest to przepis na bardzo
przyjemne, delikatne i wilgotne ciasto warstwowe, w którym masę makową i serową
zapieka się na kruchym spodzie, a na nie wykłada się prażone jabłka na
żelatynie. Całość zamknięta jest blatem z ciasta kruchego, który pod wpływem
ciepła i wilgoci prażonych jabłek mięknie, stanowiąc idealne uzupełnienie
całości.
Sernik z makiem i jabłkami przerósł moje oczekiwania.
Zachwyciła mnie delikatność składników i dobrane smaki, które pozostają w
harmonii, nie przytłaczając się nawzajem. Z tego też powodu zrezygnowałam z
polewy czekoladowej, która wydawała mi się tu zbędna, choć to na pewno kwestia
gustu.
Przepis na sernik z makiem i jabłkami został opublikowany w „Wielkiej
księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Składniki na ciasto kruche:
- 160 g margaryny (lub masła)
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka (białka proponuję dodać do masy serowej)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę makową:
- 200 g suchego maku
- 2 jajka
- 100 g cukru
Składniki na masę serową:
- 500 g białego sera (twarogu)
- 100 margaryny (lub masła)
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 200 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo: opcjonalnie polewa czekoladowa
Przygotowujemy masę jabłkową: Jabłka obieramy i
ścieramy na grubej tarce. Smażymy na patelni do miękkości, dodając pod koniec
smażenia cukier. Nie odparowujemy całego soku.
Przygotowujemy ciasto kruche: Składniki na ciasto
siekamy razem i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część
przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25
minut w temperaturze 200 stopni C (grzałka góra-dół). Ciasto odkładamy. Drugą
część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy
w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Nie wyciągamy z blaszki.
Na tym etapie dobrze mieć już przygotowane masy: makową i
serową.
Przygotowujemy masę makową: Mak sparzamy wrzątkiem i
gotujemy go przez 15 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy i mielimy. Jajka
miksujemy z cukrem i łączymy z makiem. Jeśli wykorzystujemy gotową masę z
puszki, będziemy potrzebować około 600 g masy, czyli 2/3 typowej puszki. Masa
musi być odcedzona, nie trzeba jej już dodatkowo słodzić, wystarczy dodać
jajka.
Przygotowujemy masę serową: Margarynę lub masło
ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (jeśli to ser tzw. sernikowy,
nie trzeba go już mielić) i dodajemy do margaryny razem z mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek (można dodatkowo wykorzystać
białka pozostałe po przygotowaniu ciasta kruchego) i dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Złożenie ciasta: Na podpieczone ciasto wykładamy masę
makową, a na nią delikatnie masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika
nagrzanego do około 180 stopni C (grzałka góra-dół) na 50 minut. Po upieczeniu
ciasta przestudzamy je. Podgrzewamy przygotowane wcześniej jabłka, dodając do
nich na koniec żelatynę. Jabłka ściągamy z palnika i dokładnie mieszamy. Gorące
przekładamy na sernik i przykrywamy upieczonym kruchym ciastem. Całość
przykrywamy, najlepiej folią aluminiową, żeby od parujących składników zmiękło
kruche ciasto.
Według oryginalnej receptury ciasto po ostudzeniu należy
polać polewą. Na pewno pomoże to utrzymać jego wilgotność, natomiast moi
domownicy wolą tego rodzaju ciasta bez dominującej czekolady, dlatego zachęcam,
żeby z niej zrezygnować na rzecz cieszenia się wyjątkowo udanym połączeniem
smaku sernika, makowca i prażonych jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na drugi
dzień.
Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
regionalne placki warstwowe w zakładce
Zapraszam! :)
Pracowałam kiedyś z koleżanką, która na drugi kraniec Polski przybyła z Łańcuta. Od Niej dostałam wiele przepisów na niezwykle smaczne warstwowe ciasta.I drożdżowe z masą makową lub orzechową, i kruche, których blaty piecze się osobno. Kilka z nich piekę do dziś.
OdpowiedzUsuńNie piekłam jednak dotąd ciast z amoniakiem.
Kruche ciasto z serem, makiem i prażonymi jabłkami wygląda wyjątkowo smakowicie:)
Masz takie doświadczenie i wiedzę, że powinnam Ci oddać bloga :-D
UsuńKIedyś piekłam... pyszny byl :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
UsuńWitam mam pytanie czy to ciasto mozna zamrozić ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie mrożę ciast, więc niestety nie pomogę.
UsuńPieklam to ciasto z przepisow siostry Anastazji. Nie pamietam czy wszystkie wagi sie zgadzaja ,ale zamysl jest ten sam . Ja dodaje do jablek galaretke ,a do maku aromat migdalowy . Placek jest pyszny i wilgotny.
OdpowiedzUsuń