Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka |
Wśród tradycyjnych wigilijnych zup na Podkarpaciu prym wiodą wszelkiego
rodzaju zupy grzybowe oraz barszcz czerwony. Jednakże niegdyś na Kresach
Wschodnich wśród wigilijnych dań nie mogło zabraknąć przede wszystkim zupy
migdałowej. Na pańskich stołach była ona symbolem i wróżbą bogactwa oraz
obfitości, co podkreślały niepospolite składniki, z których przygotowywano
zupę.
Zwyczaj podawania zupy migdałowej na wigilijną wieczerzę przetrwał
do dzisiaj w miejscowości o pięknej nazwie Zgoda, która położona jest nieopodal
Jarosławia, na wschodzie Podkarpacia. Tamtejsze panie domu zaparzają gorącym
mlekiem zmielone migdały i laskę cynamonu, a na koniec do polewki dodają
rodzynki. Zupa migdałowa podawana jest tam z ugotowanym białym ryżem. Danie
jest delikatne, aromatyczne i lekko słodkie. Przywodzi na myśl dzieciństwo i
ciepły, bezpieczny dom. Jestem pewna, że dzisiaj, podobnie jak 100 lat temu, za
zupą migdałową dzieci przepadają na równi z dorosłymi.
Przepis od swojej teściowej Uli przekazała mi Aleksandra Małek,
której dziękuję za cierpliwe odpowiadanie na moje pytania :)
Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 litr mleka
- 200 g migdałów
- kawałek cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki ryżu
(przepis zawierał dodatkowo kilka sztuk gorzkich migdałów,
ale obecnie uważa się je za szkodliwe dla zdrowia)
Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i tłuczemy w
moździerzu lub mielimy. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego migdały, laskę
cynamon (można ją zastąpić połową łyżeczki sypkiego cynamonu), cukier oraz
sparzone wcześniej rodzynki. Całość jeszcze chwilę gotujemy.
Osobno gotujemy ryż, który dodajemy do zupy migdałowej już
na talerzu.
Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie
wiele przepisów na wigilijne zupy
z różnych zakątków
regionu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.