poniedziałek, 9 grudnia 2019

Zupa migdałowa ze Zgody – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka


Wśród tradycyjnych wigilijnych zup na Podkarpaciu prym wiodą wszelkiego rodzaju zupy grzybowe oraz barszcz czerwony. Jednakże niegdyś na Kresach Wschodnich wśród wigilijnych dań nie mogło zabraknąć przede wszystkim zupy migdałowej. Na pańskich stołach była ona symbolem i wróżbą bogactwa oraz obfitości, co podkreślały niepospolite składniki, z których przygotowywano zupę.
Zwyczaj podawania zupy migdałowej na wigilijną wieczerzę przetrwał do dzisiaj w miejscowości o pięknej nazwie Zgoda, która położona jest nieopodal Jarosławia, na wschodzie Podkarpacia. Tamtejsze panie domu zaparzają gorącym mlekiem zmielone migdały i laskę cynamonu, a na koniec do polewki dodają rodzynki. Zupa migdałowa podawana jest tam z ugotowanym białym ryżem. Danie jest delikatne, aromatyczne i lekko słodkie. Przywodzi na myśl dzieciństwo i ciepły, bezpieczny dom. Jestem pewna, że dzisiaj, podobnie jak 100 lat temu, za zupą migdałową dzieci przepadają na równi z dorosłymi.
Przepis od swojej teściowej Uli przekazała mi Aleksandra Małek, której dziękuję za cierpliwe odpowiadanie na moje pytania :)

Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 200 g migdałów
  • kawałek cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki ryżu

(przepis zawierał dodatkowo kilka sztuk gorzkich migdałów, ale obecnie uważa się je za szkodliwe dla zdrowia)

Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i tłuczemy w moździerzu lub mielimy. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego migdały, laskę cynamon (można ją zastąpić połową łyżeczki sypkiego cynamonu), cukier oraz sparzone wcześniej rodzynki. Całość jeszcze chwilę gotujemy.
Osobno gotujemy ryż, który dodajemy do zupy migdałowej już na talerzu.

Zupa migdałowa ze Zgody - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie wiele przepisów na wigilijne zupy
z różnych zakątków regionu :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.