Kurica z Buka - kuchnia podkarpacka |
Buk to bieszczadzka osada leśna w dolinie rzeki Solinki,
położona niedaleko Cisnej. Pierwsze wzmianki o jej istnieniu pochodzą już z XVI
wieku. Choć dzisiaj liczy zaledwie około 50 mieszkańców, jeszcze przed II wojną
światową w Buku tętniło życie. Mieszkało tam blisko 300 osób. Jednak ci, którzy
przeżyli wojnę, zostali deportowani na wschód, albo zmuszeni do wyjazdu na
zachód Polski, do zasiedlenia tzw. Ziem Odzyskanych. Mimo zrównania wioski z
ziemią, po latach Buk znów została zasiedlony. Przetrwały też inne dobra, dobra
tak zwanej kultury niematerialnej, choćby przepis na kuricę z Buka.
Kurica to lekkie, puszyste kotlety, czy może raczej
placuszki z mielonych filetów z kurczaka. Ich delikatność jest dowodem na
kunszt bukowskich gospodyń, ale też na ich gospodarność. Z dwóch niewielkich
filetów potrafiły wyczarować kilkanaście smacznych kotlecików. Warto nauczyć
się tej sztuki, zwłaszcza że danie jest smaczne i zdrowe.
Przepis na kuricę z Buka znajdziecie we wspominanej już
przeze mnie książce Krzysztofa Antoniszaka „Kuchnia Bieszczadu, czyli to, co
jedli i pili Łemkowie i Bojkowe ponad
100 lat temu”, którą serdecznie polecam.
Kurica z Buka - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g filetów z kury (piersi)
- 1 bułka
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do smażenia (proponuję dodać również trochę oleju)
- sól, pieprz do smaku
Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso mielimy w maszynce
razem z bułką. Do mięsa i bułki dodajemy żółtka, mleko (może być to, w którym
moczyła się bułka) oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy i na koniec dodajemy do
niej ubite białka.
Na patelni rozpuszczamy masło (polecam dodać trochę oleju,
by masło się nie przypalało zbyt szybko) i łyżką nakładamy masę mięsną. Smażymy
puszyste placuszki z obu stron na złoto.
Kuricę podajemy z ziemniakami okraszonymi masłem.
Kurica z Buka - kuchnia podkarpacka |
Po więcej przepisów
na regionalne dania
Zapraszam do zakładki
:)
bardzo pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń