wtorek, 21 kwietnia 2020

Knedle z kaszy manny – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka


Kluski to niegdyś bardzo popularny rodzaj potrawy, która stanowiła codzienny posiłek w każdym zakątku obecnego Podkarpacia. Kluski zazwyczaj gotowano w formie małych kulek lub w kształcie wrzecion. Najczęściej przygotowywano je z mąki, ziemniaków, twarogu lub mieszanki tych składników. Kluski bywały nadziewane twarogiem, kapustą, kaszą, owocami albo mięsem, ale znacznie częściej nie miały nadzienia, ponieważ w ten sposób łatwiej i szybciej było je przygotować. Takie kluski podawano okraszone skwarkami lub cebulą i stanowiły samodzielne danie.
W Puszczy Sandomierskiej, w Brzózie Królewskiej, przetrwała tradycja gotowania knedli z kaszy manny i twarogu. Podaje się je na słono, polane bułką tartą podsmażoną na maśle.

Przepis Józefy Grabarz z Brzózy Królewskiej można znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ProCarpathia.

Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 3 szklanki kaszy manny
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 250 g twarogu
  • sól do smaku (około 1/2 łyżeczki)
  • masło i bułka tarta

Kaszę mannę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie ubijamy mikserem białka, a w osobnej misce ucieramy żółtka i twaróg. Do twarogu dodajemy po łyżce zaparzonej kaszy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec masę mieszamy z pianą z białek.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Nawilżonymi dłońmi formujemy małe kulki (masa jest dość luźna) i wrzucamy je do wolno gotującej się wody. Od wypłynięcia na wierzch knedle gotujemy około 5 minut. Przed podaniem polewamy je bułką tartą podsmażoną na maśle.

Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka


Przepisy na inne dania podkarpackie
znajdziesz w zakładce

Zapraszam! :)




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam knedle, muszę wypróbować je z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma lepszej kuchni niż polska tradycyjna kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 3 szklanki kaszy mannej plus 2,5 szklanki mleka dało coś tak twardego że łycha utknėła jak w skale ����������
    Robił ktoś to w ogóle zanim przepis w necie wstawił??? ��������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, robiłam knedle dokładnie wg przepisu. Kasza jest gęsta, ale kiedy dodaje się ją po trochę do ucieranych składników całość robi się akuratna.

      Usuń

  4. Robilam knedle dokladnie jak w przepisie i porazka.Zalalam wrzacym mlekiem kasze i 1/3 kaszy pozostala calkowicie sucha.Wymieszalam to z wielkim trudem i zrobily sie grudy.Utarlam ser z zoltkami,dodawalam kasze i musialam to miksowac w malakserze po troche,bo nie dawal temu rady,byl moment,ze malo nie spalilam malaksera(a silna maszyna jest ,bo to Bosh) dolewalam mleka i tak malymi porcjami i z przystankami,bo malakser byl bardzo goracy,udalo sie czesc kaszy rozbic i zmieszac z serem,dodalam jeszcze 200g sera,a te sucha czesc kaszy wyrzucilam.W koncu udalo mi sie zrobi te knedle,ale masa byla zbyt klejaca,po mimo moczenia rak w zimnej wodzie i pomoglam sobie wrzucajac na wrzatek przy pomocy lyzki.knedle wyszly bardziej w smaku jak Leniwe,bo dalam duzo sera,co mi bardzo odpowiada,ale przepis sie nie udal.I mam pytanie, czy proporcje mleka do kaszy sa odpowiednie? (szklanka 250ml)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam knedle zgodnie z przepisem i wszystko było ok. Nie wiem, dlaczego u Ciebie proporcje okazały się nieodpowiednie. Może to kwestia kaszy? Szklanka to około 250 ml.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.