Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka |
Przepis na pierogi z truskawkami jest prosty – ciasto jak na
pierogi ruskie, truskawki i cukier :)
Ale czy aby na pewno jest tak łatwo? Pamiętam program w TV,
w którym The Hairy Bikers (dwóch gotujących brodaczy z Anglii, przemierzających
Europę na motorach) odwiedzili Polskę i na Długim Targu w Gdańsku gotowali
pierogi. Do ciasta na pierogi z truskawkami zamiast soli dodali cukier! To jak
świętokradztwo, jakaś zupełna pomyłka. Nie mogłam się nadziwić, że nikt im nie
powiedział, że „nasze polskie pierogi z truskawkami” smakują inaczej :)
Zamiana soli na cukier zmienia smak dania, ale to niuanse w
składnikach na ciasto sprawiają, że lepi się te pierogi łatwiej lub trudniej,
zachowują one po ugotowaniu kształt mniej lub bardziej, pozostają w całości lub
wypuszczają truskawki na wolność… A pierogi z owocami są szczególnie kapryśne,
ponieważ farsz pieroga nie jest elastyczny i nie dostosowuje się do ciasta tak
dobrze, jak typowy ziemniaczany farsz na pierogi ruskie. Dlatego postanowiłam
zaproponować Wam do pierogów z owocami takie ciasto, jakie robiła moja babcia
ze Staniszewskiego (gmina Raniżów) – z mlekiem i roztopionym masłem.
Zwykle do pierogów używam ciasta z gorącą wodą i olejem.
Jest miękkie, łatwo się wałkuje, nigdy się nie rozlepia (przepis na blogu:
pierogi ruskie). Jednak do pierogów z owocami dobrze jest w cieście zastąpić
wodę mlekiem, a olej masłem. Ciasto z użyciem tych składników jest odrobinę
mniej elastyczne, ale nie odkształca się, nie ucieka, a jest plastyczne, równie
dobrze się klei i pierogi „nie rozłażą się” w gotowaniu. Mleko i masło wpływają
również w pewnym stopniu na delikatność i smak ciasta, które w mlecznym wydaniu
bardziej pasuje do owoców.
Pozostaje jeszcze okrasa. Śmietana z cukrem to najlepszy
dodatek do pierogów z truskawkami, ale warto pamiętać, że ugotowane pierogi
które nie trafiały od razu na stół były wcześniej skropione roztopionym masłem,
żeby się nie posklejały, a śmietaną okraszało się je dopiero na talerzu.
Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka |
Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 130 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 30 średnich, najlepiej okrągłych truskawek
- cukier
- 300 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na czas przygotowania truskawek.
Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je i osuszamy.
Przygotowujemy również cukier.
Ciasto wałkujemy ntroszkę grubiej niż na pierogi ruskie, na
grubość około 3 mm. Każdy krążek nieco rozciągamy w owal, na środek sypiemy 1/3
płaskiej łyżeczki cukru, kładziemy truskawkę i zlepiamy dokładnie brzegi.
Truskawki gotujemy w dużym garnku, w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu,
przez około 4 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową i okraszamy
lekko roztopionym masłem. To pierogów z truskawkami podajemy śmietanę
wymieszana z cukrem. Ilość cukru zależy od preferencji.
Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka |
Po więcej przepisów
na regionalne pierogi i nie tylko :)
Uwielbiam <3!
OdpowiedzUsuńJutro pójdę na targ po truskawki :)
OdpowiedzUsuń