Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka |
Różnego rodzaju mięsa podawane zgodnie z recepturami dawnej kuchni dworskiej nie mogły obyć się bez sosów. Słodki gęsty sos cebulowy zakwaszony odrobiną octu jabłkowego to wyszukany dodatek do mięs, który podobno podawano niegdyś w dworku Błotnickich w Dzikowcu koło Kolbuszowej. Smak sosu jest tak niecodzienny, tak bogaty mimo niewielu składników, że bez wątpienia nie wywodzi się on z prostej kuchni chłopskiej, w której raczej próżno szukać dań łączących te trzy smaki jednocześnie: słodki, słony i lekko kwaśny. Ten wyszukany dodatek doskonale sprawdza się we współczesnej kuchni, więc zachęcam do jego wypróbowania :)
Przepis pochodzi ze strony Powiatu Kolbuszowskiego http://www.powiat.kolbuszowski.pl/smaki-powiatu/smaki-historyczne/
Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 4 średnie cebule
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki rosołu (najlepiej wołowego)
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 5 płaskich łyżek cukru
Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku z grubym dnem przesmażamy
na maśle na złotobrązowy kolor. Do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy i jeszcze
chwilę razem smażymy. Dolewamy gorący rosół, stawiamy na małym ogniu i mieszamy
aż sos zgęstnieje i nie będzie czuć smaku mąki. Dodajemy ocet. Na suchej
patelni karmelizujemy cukier, podgrzewając go to momentu, kiedy zacznie
brązowieć. Skarmelizowany cukier dodajemy
do sosu i przyprawiamy go do smaku solą. Podajemy gorący.
Sos cebulowy - kuchnia podkarpacka |
moja mama robi podobny i bardzo lubię ten sos
OdpowiedzUsuń