Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka |
Na Podkarpaciu często podajemy dania, które udają coś
zupełnie innego – kasza udająca mięso, masa ziemniaczana pieczona w formie do
słodkich bab, barszcz czerwony zakwaszany kwaśnymi jabłkami czy ziemniaki
udające kiszoną kapustę, to tylko kilka przykładów. Ser jajeczny to kolejne tego
typu danie. Ten regionalny specjał przygotowany z jajek ściętych w gotującym
się mleku ser przypomina przede wszystkim z wyglądu i z zastosowania – świetnie
smakuje podany na chlebie.
Ale w tym prostym daniu wyjątkowe jest co innego – ser
jajeczny znany jest w wielu krajach europejskich. W Czechach i na Słowacji nosi
nazwę vaječný syr i przyrządzany jest
podobnie, jak u nas, choć czasem do mleka dodawana jest odrobina cukru, lub
ocet. Podawany na wielkanocnym stole nosi nazwę hrudka. Na Ukrainie do mieszanki jajecznej dodaje się często śmietanę,
dzięki czemu ser jest bardziej kremowy. Podobnie przygotowuje się go w Rosji. W
Finlandii ser jajeczny nosi nazwę munajuusto
i przygotowuje się go podobnie jak w Polsce, z odrobiną soli, choć na koniec
posmarowany jajkiem podpieka się w piecu na złoty kolor. Podobno w fińskiej
tradycji kulinarnej danie to przyrządza się z jaj dzikiego ptactwa. Estoński
ser jajeczny nazywa się podobnie do fińskiego, munajuust, i podobnie jak w Finlandii jajka ścina się w mieszance
mleka słodkiego i kwaśnego. Bułgarski сирене
с яйца gotowany jest nie tylko na słodkim i kwaśnym mleku, ale i na tłustej
śmietanie. W Niemczech, w okolicach Westerwald, przygotowuje się delikatny ser
jajeczny eierkäs ze szczyptą soli i z
cukrem. Odsączany w specjalnych glinianych foremkach raczej pełni rolę deseru
niż dodatku do chleba. W Szwecji do przygotowania sera jajecznego zwanego äggost również używa się specjalnych
foremek. Ser jajeczny w szwedzkim wydaniu bywa podawany na słodko, na przykład
z cynamonem i cukrem pudrem, albo na słono, na przykład jako dodatek do śledzi.
Przepis na nasz podkarpacki ser jajeczny pochodzi z okolic Rymanowa, choć chętnie dowiem się od Was, jeśli przygotowuje się go również w innych miejscach na Podkarpaciu, czy w ogóle w Polsce.
Wykorzystałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Głębokiem (gm.
Rymanów) opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa
podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „ProCarpathia”.
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 litr mleka słodkiego
- 10 całych jajek
- sól do smaku (około ½ łyżeczki)
Jajka dokładnie rozkłócamy. Mleko solimy, podgrzewamy i do
ciepłego wlewamy jajka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Po zagotowaniu przecedzamy przez tetrową pieluchę i odciskamy serwatkę.
Pieluchę dobrze zakręcamy z serem, przykładamy czymś ciężkim (na przykład
odwróconym talerzem) i pozostawiamy na 2 godziny, aby ser zrobił się płaski.
Ser jajeczny podajemy pokrojony w plastry.
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka |
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów
w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)
My robimy aż z 30 jajek+ 3l mleka+ dwie płaskie łyżki soli+ czasami szczypta kminku do smaku �� odrazu dajemy wszystkie skladniki, chwilkę mieszkamy mikserem na niskich obrotach. Dodatkowo polecam podczas gotowania włożyć "garnek w garnek" bo ser lubi się przypalać i czesto trzeba go mieszać ;-) do tego co jest na gazie wlewamy wodę i wtedy mniejszy z mieszanką jajeczną wkladamy w niego
OdpowiedzUsuńPrzeciekawe. Bedzie cos z dziczyzny kiedys? Wszak lesioki polowali w swej Puszczy. A prazioki mozna z farszem ? Np.grzybowym jagodowym ziołowym??
OdpowiedzUsuńProziaki z farszem to knysze. U mnie ich nie ma. Dziczyzny również nie ma, bo nie znam się na tym i mnie nie ciągnie :)
UsuńJa do tego sera ,podczas gotowania dorzucam KMINEK ,,super ,,polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze smakuje skropiony octem.
OdpowiedzUsuńCiekawa sugestia
UsuńCiekawa sugestia
UsuńPrzyznam że jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń