Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka |
Pamiętacie tę scenę z „Konopielki”, kiedy dziadek zachwyca
się widząc obiad przygotowany przez „uczycielkę”? Wdycha zapachy kuchenne i z
rozmarzeniem mówi „cebula!” :) Uwielbiam tę scenę, ten film, a już szczególnie
prozę Edwarda Redlińskiego, za prawdziwość, dosadność i niezwykły humor. Edward
Redliński jest mistrzem obserwacji, który z otaczającej go (nas!)
rzeczywistości potrafi odfiltrować najbardziej aromatyczną esencję. Cebula dzisiaj
to tylko dodatek, ale w ciężkich czasach cebula była składnikiem, który ożywiał
wiele dań, a bywał też ich bazą. Nasi przodkowie jadali chleb z surową cebulą.
Kolejne pokolenia szukały jednak nieco subtelniejszych form przygotowania
cebuli i tak właśnie powstał przepis na duszoną cebulę z pomidorami. Danie to
podajemy na ciepło na kromce chleba. Alternatywę stanowią jabłka starte na
tarce, którymi można zastąpić pomidory.
Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w
Bratkówce (gmina Wojaszówka). Został on opublikowany w zbiorze regionalnych
receptur kulinarnych pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne
przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia
Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 600 g cebuli
- 50 g smalcu (lub innego tłuszczu)
- 100 g pomidorów
- sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub paski. Jeśli pokroimy ją zgodnie z linią włókien, w tak zwane piórka, nawet po uduszeniu zachowa swój kształt i nie zamieni się w papkę. Tłuszcz podgrzewamy na patelni i smażymy cebulę do lekkiego zrumienienia. Podlewamy ją kilkoma łyżkami wody i krótko dusimy pod przykryciem. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do cebuli i razem dusimy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do chleba.
Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka |
Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.