Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka |
Kaszanka to jedna z tych potraw, którą się lubi albo nie. W
polskiej kuchni popularna jest już od 300 lat, jednak przybyła do nas z zachodu
Europy, prawdopodobnie z Niemiec (tam zwana jest Grützwurst). Do jej przyrządzania
używa się kaszy, najczęściej gryczanej, rzadziej jęczmiennej, oraz krwi i
podrobów. Do smaku doprawia się ją cebulą i przyprawami, po czym farszem tym nadziewa
się jelita.
W połowie XVII wieku kaszanka jednak nie była jeszcze znana na ziemiach polskich i niesamowicie zbulwersowała, żeby nie powiedzieć „zniesmaczyła”, Jana Chryzostoma Paska. W swoich „Pamiętnikach” po wyprawie do Danii w 1658 roku napisał
„Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople
krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup
jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w
kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole stawiają
przy każdom obiedzie i jedzą za wielki specyjał. Etiam i w domach szlacheckich
tak czynią; i mnie częstowano tym do uprzykrzania, ażem powiedział, że się
Polakom tego jeść nie godzi, boby nam psi nieprzyjaciołmi byli, gdyż to ich
potrawa.”
Tymczasem kilkaset lat później kaszanka ma grono swoich wiernych wielbicieli również w Polsce. Zwykle podaje się ją podsmażoną na patelni, ale bywa też przyrządzana na inne sposoby. Jednym z ciekawszych jest kaszanka w cieście według receptury Koła Gospodyń Wiejskich z Huty Gogołowskiej (gmina Frysztak), zgodnie z którym grube plasterki kaszanki macza się w gęstym cieście naleśnikowym i podsmaża na tłuszczu.
Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina
smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania
Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g grubej kaszanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Mąkę, jajko, mleko, wodę, sól i cukier dokładnie mieszamy i
odstawiamy. Z kaszanki usuwamy osłonkę i kroimy ją w plastry grube na 1,5 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy plaster kaszanki
obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
Podajemy na gorąco.
Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka |
Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Super sprawa 😍
OdpowiedzUsuń