niedziela, 20 września 2020

Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka

Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka
Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka

Zupy na mięsie były niegdyś rarytasem, na który pozwalano sobie tylko z okazji ważnych świąt i uroczystości. Codziennością były natomiast zupy i polewki gotowane na prostych składnikach z własnego ogródka, które były łatwo dostępne i można je było przechowywać przez długi czas. Najprostsze zupy okraszano tłuszczem lub skwarkami, żeby wodniste polewki nabrały nieco smaku. Ponieważ zwykle gorąca zupa musiała wystarczy za cały obiad, najczęściej dodawano do niej ziemniaki, by była syta.

Zupa pietruscanka z Beskidu Dukielskiego, wywodząca się z kuchni łemkowskiej, jest doskonałym przykładem prostej zupy ugotowanej na wodzie, która swój smak zawdzięcza korzeniom i natce pietruszki, a gęstość zasmażce. Podana z ziemniakami będzie smakowała również w dzisiejszych czasach przesytu i dostępności wszelkich egzotycznych składników.

Przepis pochodzi z publikacji „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, wydanej przez Gminę Dukla.

Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 2 duże łyżki masła lub smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 litry wody
  • sól
dodatkowo: ugotowane ziemniaki

Pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę. Wrzucamy ją do posolonej wody i gotujemy około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę. Chwilę razem smażymy, po czym złota zasmażkę dodajemy do zupy i zagotowujemy. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Podajemy na gorąco z ugotowanymi ziemniakami.


Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych zup znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.