Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka |
Zupy na mięsie były niegdyś rarytasem, na który pozwalano sobie tylko z okazji ważnych świąt i uroczystości. Codziennością były natomiast zupy i polewki gotowane na prostych składnikach z własnego ogródka, które były łatwo dostępne i można je było przechowywać przez długi czas. Najprostsze zupy okraszano tłuszczem lub skwarkami, żeby wodniste polewki nabrały nieco smaku. Ponieważ zwykle gorąca zupa musiała wystarczy za cały obiad, najczęściej dodawano do niej ziemniaki, by była syta.
Zupa pietruscanka z Beskidu Dukielskiego, wywodząca się z kuchni łemkowskiej, jest doskonałym przykładem prostej zupy ugotowanej na wodzie, która swój smak zawdzięcza korzeniom i natce pietruszki, a gęstość zasmażce. Podana z ziemniakami będzie smakowała również w dzisiejszych czasach przesytu i dostępności wszelkich egzotycznych składników.
Przepis pochodzi z publikacji „Kuchnia Regionalna Beskidu
Dukielskiego”, wydanej przez Gminę Dukla.
Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 3 duże korzenie pietruszki
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 2 duże łyżki masła lub smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 litry wody
- sól
Pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę.
Wrzucamy ją do posolonej wody i gotujemy około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy
tłuszcz i dodajemy mąkę. Chwilę razem smażymy, po czym złota zasmażkę dodajemy
do zupy i zagotowujemy. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Podajemy
na gorąco z ugotowanymi ziemniakami.
Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
zup znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.