niedziela, 12 maja 2024

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat Kolbuszowski

Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, dlatego postanowiłam zaproponować Wam kruche ciasto, w którym rabarbar doskonale się sprawdza. Jest to przepis uniwersalny, gdzie można zmieniać owoce w zależności od sezonu i upodobań – mogą to być jagody, jeżyny, porzeczki, maliny albo śliwki węgierki. Cechą wyróżniającą to kruche ciasto jest pianka z białek i cukru, do której dodaje się budyń w proszku i olej. Ta mieszanka tworzy smaczną lekką warstwę, która swoją słodyczą kontrastuje z lekko kwaśnymi owocami. Kruche ciasto ścierane jest zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta, zamykając wewnątrz warstwy pianki i owoców.

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • mała szczypta soli

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g)
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 600-700 g rabarbaru
  • ½ szklanki cukru

Rabarbar myjemy, odcinamy końce, ale nie obieramy go. Każdą łodygę kroimy wzdłuż na pół, a potem w niewielką kostkę. Dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Przesianą mąkę i proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części w proporcji 3 do 2. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią większy kawałek ciasta używając tarki o grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy i pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Blaszkę wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy ciasto.

Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie gęsta dodajemy do niej budynie w proszku i miksujemy, a następnie nie przerywając miksowania cieniutkim strumieniem wlewamy olej. Pianę przekładamy na wystudzone ciasto, wykładamy na nią odcedzony rabarbar, a na koniec ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez 35 minut. Studzimy.

Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka


Przepisy na regionalne słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, czy można podawać w przepisach mąkę w gramach, a nie szklankach? Podobnie cukier czy inne sypkie składniki. Ilość mąki ma często znaczenie, a szklanka szklance nierówna. Dotyczy to wszystkich przepisów. Podając ilości w gramach, mililitrach i innych konkretnych jednostkach, łatwiej rozpowszechni się te przepisy. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prada szklanka szklance nie równa, ale ogólnie przyjęte jest ze szklanka ma pojemność 250 ml. Podawanie miar objętościowych jest dość popularne, nie tylko w Polsce więc to wcale nie przeszkadza w popularyzacji przepisów.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.