Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat Kolbuszowski
Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, dlatego
postanowiłam zaproponować Wam kruche ciasto, w którym rabarbar doskonale się
sprawdza. Jest to przepis uniwersalny, gdzie można zmieniać owoce w zależności
od sezonu i upodobań – mogą to być jagody, jeżyny, porzeczki, maliny albo
śliwki węgierki. Cechą wyróżniającą to kruche ciasto jest pianka z białek i
cukru, do której dodaje się budyń w proszku i olej. Ta mieszanka tworzy smaczną
lekką warstwę, która swoją słodyczą kontrastuje z lekko kwaśnymi owocami.
Kruche ciasto ścierane jest zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta, zamykając
wewnątrz warstwy pianki i owoców.
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- mała szczypta soli
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g)
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 600-700 g rabarbaru
- ½ szklanki cukru
Rabarbar myjemy, odcinamy końce, ale nie obieramy go. Każdą
łodygę kroimy wzdłuż na pół, a potem w niewielką kostkę. Dosypujemy cukier,
mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Przesianą mąkę i proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem,
a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części
w proporcji 3 do 2. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na co
najmniej godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią
większy kawałek ciasta używając tarki o grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy
i pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut.
Blaszkę wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy ciasto.
Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając ubijania dodajemy
stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie gęsta dodajemy do niej
budynie w proszku i miksujemy, a następnie nie przerywając miksowania
cieniutkim strumieniem wlewamy olej. Pianę przekładamy na wystudzone ciasto,
wykładamy na nią odcedzony rabarbar, a na koniec ścieramy na tarce drugą część
ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra-dół)
przez 35 minut. Studzimy.
Kruchy placek z pianką i rabarbarem - kuchnia podkarpacka |
Przepisy na
regionalne słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Dzień dobry, czy można podawać w przepisach mąkę w gramach, a nie szklankach? Podobnie cukier czy inne sypkie składniki. Ilość mąki ma często znaczenie, a szklanka szklance nierówna. Dotyczy to wszystkich przepisów. Podając ilości w gramach, mililitrach i innych konkretnych jednostkach, łatwiej rozpowszechni się te przepisy. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCo prada szklanka szklance nie równa, ale ogólnie przyjęte jest ze szklanka ma pojemność 250 ml. Podawanie miar objętościowych jest dość popularne, nie tylko w Polsce więc to wcale nie przeszkadza w popularyzacji przepisów.
Usuń