Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Glinik Średni, gmina Frysztak, powiat strzyżowski
Moim zdaniem różnorodność podkarpackich gołąbków jest tak
duża, a ich smak bywa tak wyjątkowy, że to właśnie gołąbki powinny być symbolem
naszego regionu. Zachęcam do kultywowania starych tradycji kulinarnych i
zapoznawania się z tymi, które odchodzą powoli w cień. Nie wszystkie przepisy
naszych babek są wyszukane, nie wszystkie przyciągają uwagę bogactwem
składników, dlatego często uważamy je za zbyt zwyczajne, zbyt proste, by o nich
pamiętać i mówić. Ale w prostocie siła, dlatego dzisiaj zapraszam Was na najprostsze
gołąbki z kaszą i mięsem. Mało składników, mało przypraw, ale za to dużo
tradycyjnego smaku i nutka nostalgii, kiedy pomyślimy o naszych babkach, które
przygotowywały podobne potrawy.
Zanim ryż stał się najpopularniejszym składnikiem farszu do
gołąbków, w naszym regionie rolę tę pełniła kasza. Zazwyczaj była to kasza
jęczmienna, ale przygotowywano też gołąbki z kaszą gryczaną, a nawet jaglaną –
co kto miał i co kto lubił. Ponieważ biała kapusta dobrze się przechowuje, to
głównie jej liście służyły do zawijania gołąbków. Jednak w sezonie chętnie do
tego celu wykorzystywano też kapustę włoską – łatwiejszą w obróbce i
delikatniejszą w smaku. I takie właśnie gołąbki według przepisu Koła Gospodyń
Wiejskich w Gliniku Średnim dzisiaj Wam proponuję. Choć tym razem kapustę
włoską musiałam zastąpić białą, podaję oryginalny przepis, w którym temperatura
pieczenia jest nieco niższa niż przy kapuście białej. Sam farsz do gołąbków
jest bardzo prosty – kasza jęczmienna, zmielone mięso wieprzowe i cebula.
Gołąbki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina
smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania
Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 400 g kaszy jęczmiennej
- 500 g karkówki zmielonej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej
- 500 ml bulionu
Kaszę gotujemy do miękkości w posolonej wodzie i studzimy. Z
kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w gorącej wodzie oddzielając stopniowo
liście. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw. Cebulę obieramy, kroimy w drobn
kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Do kaszy dodajemy surowe zmielone mięso i
podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dno naczynia wykładamy małymi liśćmi ze środka kapusty. Na
duże liście nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Układamy je w garnku i
przykrywamy dwoma, trzema największymi liśćmi z wierzchu kapusty (zwykle są
uszkodzone, za duże i zbyt twarde do zawijania). Gołąbki podlewamy bulionem i
przykrywamy garnek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C przez 2
godziny. Podajemy z sosem grzybowym.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie gołąbki znajdziecie w zakładce
Zapraszam serdecznie
:)
Szczerze mówiąc, wolę gołąbki z kaszą, niż z ryżem. Najlepiej jęczmienną :) Sebastian
OdpowiedzUsuńPodzielam :)
Usuń