Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Komorów, gmina Majdan Królewski, powiat kolbuszowski
W naszej regionalnej kuchni suszone grzyby dodajemy do
różnych potraw, wzbogacając ich smak, zapach i wygląd. Gotujemy na nich
barszcze, dodajemy do kapusty lub do farszu na gołąbki. Panie z Koła Gospodyń
Wiejskich „Komorowianki” polecają suszone grzyby jako składnik pieczonego pasztetu
z fasoli. Dzięki temu prosty warzywny pasztet nabiera smaku i charakteru. Jeśli
więc lubicie tego typu potrawy, zapraszam serdecznie do skorzystania z
przepisu. Panie z KGW do pasztetu z fasoli i grzybów polecają sosy lub surówki,
ja natomiast wolę zwykłą kromkę chleba :)
Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka |
Składniki na keksówkę 34x11 cm:
- 700 g fasoli „Jaś”
- 100 g suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 4 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 6 łyżek tłuszczu (np. olej lub masło)
- sól
- pieprz
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- liście laurowe (dekoracja)
Fasolę zalewamy na noc dużą ilością wody. Na drugi dzień gotujemy
ją w tej samej wodzie, którą przed gotowaniem solimy. Odcedzamy fasolę. Również
dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i na drugi dzień gotujemy je do miękkości,
po czym odcedzamy. Grzyby i fasolę mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i
podsmażamy na tłuszczu. Do zmielonej masy dodajemy cebulę razem z tłuszczem,
roztrzepane jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – sól, pieprz, majeranek i dużą
szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy jednolitą masę.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (można
zamiast tego wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia). Masę fasolową przekładamy
do keksówki. Można na wierzchu ułożyć klika liści laurowych. Przykrywamy folią
aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół)
przez około godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy z wierzchu folię.
Pasztet studzimy.
Więcej podkarpackich
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Wyborny pasztet. Musi być niezwykle aromatyczny 🥰.
OdpowiedzUsuń