Kasza jęczmienna na mleku – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Posuchy, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski
Gotowana kasza na mleku to wspomnienie z dzieciństwa
starszego pokolenia. Nie dla wszystkich wspomnienie to jest miłe, bo nie był to
wielki rarytas, jednak w ciężkich czasach tak właśnie karmiono rodzinę.
Przyrządzoną w ten sposób kaszę podawano zwykle na kolację (nazywaną w
niektórych regionach wieczerzą – nie mówię o wigilijnej, a o zwykłej,
codziennej). Kaszę gotowano na słono i dodawano do niej odrobinę masła, ale już
na talerzu często posypywano ją cukrem. W ten sposób uprzyjemniano ten posiłek
szczególnie dzieciom.
Kasza jęczmienna na mleku – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 1 porcję:
- pół szklanki kaszy jęczmiennej (np. krakowskiej)
- 250 ml mleka
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
- cukier do posypania
Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego przepłukaną wodą kaszę. Solimy i gotujemy przez 15 minut często mieszając. Gdy kasza jest miękka ściągamy garnek z ognia, dodajemy masło, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Kaszę nakładamy na talerz i po wierzchu posypujemy cukrem.
Więcej lokalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.