niedziela, 13 października 2024

Kasza jęczmienna na mleku – kuchnia podkarpacka

Kasza jęczmienna na mleku – kuchnia podkarpacka
Kasza jęczmienna na mleku – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Posuchy, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski

Gotowana kasza na mleku to wspomnienie z dzieciństwa starszego pokolenia. Nie dla wszystkich wspomnienie to jest miłe, bo nie był to wielki rarytas, jednak w ciężkich czasach tak właśnie karmiono rodzinę. Przyrządzoną w ten sposób kaszę podawano zwykle na kolację (nazywaną w niektórych regionach wieczerzą – nie mówię o wigilijnej, a o zwykłej, codziennej). Kaszę gotowano na słono i dodawano do niej odrobinę masła, ale już na talerzu często posypywano ją cukrem. W ten sposób uprzyjemniano ten posiłek szczególnie dzieciom.

Kasza jęczmienna na mleku – kuchnia podkarpacka
Kasza jęczmienna na mleku – kuchnia podkarpacka

Składniki na 1 porcję:

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (np. krakowskiej)
  • 250 ml mleka
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier do posypania

Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego przepłukaną wodą kaszę. Solimy i gotujemy przez 15 minut często mieszając. Gdy kasza jest miękka ściągamy garnek z ognia, dodajemy masło, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Kaszę nakładamy na talerz i po wierzchu posypujemy cukrem.

Więcej lokalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.