sobota, 21 września 2019

Powidła ze śliwek węgierek – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Powidła ze śliwek węgierek - kuchnia podkarpacka


Nie będę przekonywać, że domowe powidła są najlepsze, bo to sprawa oczywista, ale będę Was przekonywać, że można przygotować powidła bez mieszania ich podczas kilkugodzinnego gotowania na wolnym ogniu. Już w ubiegłym roku przetestowałam sposób Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Rogoźnicy (gmina Głogów Małopolski) i w tym roku do niego wracam, ponieważ sprawdził się doskonale. Ważne, by użyć do tego celu garnka o grubym dnie i powstrzymać się od mieszania powideł łyżką. Raz pomieszane, zaczną przywierać do dna i trzeba będzie stać przy garnku i mieszać godzinami. Można natomiast od czasu do czasu lekko potrząsnąć całym garnkiem, żeby śliwki mieszały się ze sobą.
Powidła można przygotować zarówno z pierwszych, wakacyjnych węgierek, jak i z tych późnych, już lekko przemarzniętych. Powidła z późnych węgierek są słodsze, mają bardziej wyrazisty smak, gęstszą konsystencję i ciemniejszy kolor. Wczesne węgierki mogą wymagać nieco dłuższego gotowania (o godzinę), a powidła z nich przyrządzone są zwykle nieco jaśniejsze i lekko kwaskowe.
Z podanych w przepisie proporcji powidła wychodzą dość słodkie, więc można zmniejszyć ilość cukru, jeśli ktoś ma takie upodobania.

Przepis został opublikowany w zbiorze przepisów kulinarnych „Tradycja, smak i wdzięk”, wydanym przez LGD „Eurogalicja”.

Powidła ze śliwek węgierek - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 12 słoiczków:
  • 5 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki octu

Śliwki węgierki myjemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy do nieuszkodzonego garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, skrapiamy octem i przykrywamy. Uwaga: nie wolno mieszać!
Śliwki odstawiamy na 12 godzin. Następnie, nie mieszając, gotujemy całość na wolnym ogniu przez 4 godziny.
Gorące powidła nakładamy do słoików i pasteryzujemy. Po wystygnięciu powidła gęstnieją.

Powidła ze śliwek węgierek - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki
po więcej pomysłów na regionalne specjały :)



2 komentarze:

  1. Niedawno robiłam bardzo podobne powidła(3kg śliwek , 800g cukru i 2łyzki octu), pyszne

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.