niedziela, 15 września 2019

Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka

Tradycyjne, najstarsze serniki to te pieczone wyłącznie z masy serowej. W kuchni podkarpackiej masę serową łączy się jednak często z innymi rodzajami ciasta, dzięki czemu powstają wykwintne wypieki na specjalne okazji. Najczęściej jest to połączenie masy serowej z makowcem, z ciastem orzechowym lub z jabłkami. W regionie popularne są również serniki ze smażonego sera, którym przekłada się upieczone blaty kruchego ciasta lub biszkoptu.
W serowcu ze Świętoniowej na kruchy spód wykłada się biszkoptową masę orzechową, którą zalewa się masą serową. Po upieczeniu na wierzch zimnego ciasta wykłada się z kolei krem budyniowy, na który ściera się czekoladę. Nutka mielonej kawy, którą posypane jest kruche ciasto, dopełnia całości. Serowiec ze Świętoniowej ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim ma wyjątkowy smak, co rekompensuje pracę włożoną w jego przygotowanie.

Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Świętoniowej, z publikacji Powiatu Przeworskiego „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.

Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka

Składniki na ciasto kruche na spód (blaszka 25x35 cm):
  • 1 jajko
  • 70 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g margaryny (proponuję zastąpić masłem)
  • 1 łyżki naturalnej mielonej kawy (sypkiej)

Wszystkie składniki ciasta (poza kawą) siekamy i krótko wyrabiamy ciasto. Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wykładamy ciastem i posypujemy je kawą.

Składniki na ciasto orzechowe:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 150 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy zmielone orzechy, mąkę, bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy kupkami na kruchy spód.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 1 szklanka oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 350 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka

Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto piec go na dolnej półce i pilnować, by wierzch, w szczególności ciasto orzechowe, nie spiekł się za bardzo (można w razie potrzeby przykryć ciasto folią aluminiową).
Ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nałożeniem na nie masy budyniowej.

Składniki na masę budyniową:
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 czekolada

Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do nich cukier, mleko i obie mąki. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając. Kiedy masa się zagotuje, trzymamy ją jeszcze chwile na ogniu, a następnie studzimy.
Zimną masę miksujemy z miękkim masłem (można dodać sok z cytryny i kieliszek spirytusu). Przekładamy ją na upieczony i wystudzony placek. Wierzch posypujemy startą czekoladą – gorzką lub mleczną, według uznania. Serowiec przechowujemy w chłodnym miejscu.


Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie więcej przepisów
na regionalne słodkości

i nie tylko :)


12 komentarzy:

  1. Ależ wspaniale się prezentuje ten niecodzienny sernik! Koniecznie muszę go upiec. Z warstwą makową już robiłam, ale z orzechową - nie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak już upieczesz, zostanie Ci jeszcze wersja 3 w 1, czyli Rzeszowiak: sernik, makowiec i ciasto orzechowe w 1 placku :D

      Usuń
  2. Wygląd i smak na pewno jest dobry

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne na drugi, trzeci dzień jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto orzechowe na kruchy spód a na placku widać u góry, czyli jak bo według przepisu masa budyniowa na serową a tam jest ciasto jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie jest informacja, że podczas zalewania masą serową masa orzechowa częsciowo wypływa na wierzch. Prawa fizyki :)

      Usuń
  5. Raczej przepis nie dla mnie, nie jestem olbrzymią fanką serowców.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zmielony twaróg można zastąpić tym z wiaderka gotowym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jestem ciekawa, czy ser z wiaderka się nada?
    Poza tym przepis na masę serową przypomina mi tzw "sernik z rosą", który zawsze piekę na tym wiaderkowym.
    Pozdrawiam i spokojnych świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosier, nada się jeśli wybierzesz taki mało wodnistych. Cudownych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich :)

      Usuń
  8. Jadłam to ciasto i było pyszne, więc też bym chciała zrobić i pytanie czy spodu nie trzeba wcześniej podpiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nic o tym nie mówi, a robiłam wg przepisu i było ok. Myślę jednak, że podpieczenie nie zaszkodzi. Pozdrawiam :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.