Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka |
Tradycyjne, najstarsze serniki to te pieczone wyłącznie z
masy serowej. W kuchni podkarpackiej masę serową łączy się jednak często z
innymi rodzajami ciasta, dzięki czemu powstają wykwintne wypieki na specjalne
okazji. Najczęściej jest to połączenie masy serowej z makowcem, z ciastem
orzechowym lub z jabłkami. W regionie popularne są również serniki ze smażonego
sera, którym przekłada się upieczone blaty kruchego ciasta lub biszkoptu.
W serowcu ze Świętoniowej na kruchy spód wykłada się
biszkoptową masę orzechową, którą zalewa się masą serową. Po upieczeniu na
wierzch zimnego ciasta wykłada się z kolei krem budyniowy, na który ściera się czekoladę.
Nutka mielonej kawy, którą posypane jest kruche ciasto, dopełnia całości.
Serowiec ze Świętoniowej ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim ma
wyjątkowy smak, co rekompensuje pracę włożoną w jego przygotowanie.
Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Świętoniowej, z publikacji Powiatu Przeworskiego „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”.
Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka |
Składniki na ciasto kruche na spód (blaszka 25x35 cm):
- 1 jajko
- 70 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 50 g margaryny (proponuję zastąpić masłem)
- 1 łyżki naturalnej mielonej kawy (sypkiej)
Wszystkie składniki ciasta (poza kawą) siekamy i krótko
wyrabiamy ciasto. Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód
blaszki wykładamy ciastem i posypujemy je kawą.
Składniki na ciasto orzechowe:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 150 g orzechów włoskich zmielonych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je dodając stopniowo
cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec
dodajemy zmielone orzechy, mąkę, bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Masę
orzechową wykładamy kupkami na kruchy spód.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego sera
- 1 szklanka oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 350 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka mleka
Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy
do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy
na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko
wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka
góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto piec go na dolnej półce i
pilnować, by wierzch, w szczególności ciasto orzechowe, nie spiekł się za
bardzo (można w razie potrzeby przykryć ciasto folią aluminiową).
Ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nałożeniem na nie masy
budyniowej.
Składniki na masę budyniową:
- 2 żółtka
- 8 łyżek cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 czekolada
Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do nich cukier, mleko i obie
mąki. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając. Kiedy masa się
zagotuje, trzymamy ją jeszcze chwile na ogniu, a następnie studzimy.
Zimną masę miksujemy z miękkim masłem (można dodać sok z
cytryny i kieliszek spirytusu). Przekładamy ją na upieczony i wystudzony
placek. Wierzch posypujemy startą czekoladą – gorzką lub mleczną, według
uznania. Serowiec przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie więcej
przepisów
na regionalne
słodkości
i nie tylko :)
Ależ wspaniale się prezentuje ten niecodzienny sernik! Koniecznie muszę go upiec. Z warstwą makową już robiłam, ale z orzechową - nie:)
OdpowiedzUsuńTo jak już upieczesz, zostanie Ci jeszcze wersja 3 w 1, czyli Rzeszowiak: sernik, makowiec i ciasto orzechowe w 1 placku :D
UsuńWygląd i smak na pewno jest dobry
OdpowiedzUsuńPrzepyszne na drugi, trzeci dzień jeszcze lepsze
OdpowiedzUsuńCiasto orzechowe na kruchy spód a na placku widać u góry, czyli jak bo według przepisu masa budyniowa na serową a tam jest ciasto jeszcze
OdpowiedzUsuńW opisie jest informacja, że podczas zalewania masą serową masa orzechowa częsciowo wypływa na wierzch. Prawa fizyki :)
UsuńRaczej przepis nie dla mnie, nie jestem olbrzymią fanką serowców.
OdpowiedzUsuńCzy zmielony twaróg można zastąpić tym z wiaderka gotowym?
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa, czy ser z wiaderka się nada?
OdpowiedzUsuńPoza tym przepis na masę serową przypomina mi tzw "sernik z rosą", który zawsze piekę na tym wiaderkowym.
Pozdrawiam i spokojnych świąt życzę.
Rosier, nada się jeśli wybierzesz taki mało wodnistych. Cudownych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich :)
UsuńJadłam to ciasto i było pyszne, więc też bym chciała zrobić i pytanie czy spodu nie trzeba wcześniej podpiec?
OdpowiedzUsuńPrzepis nic o tym nie mówi, a robiłam wg przepisu i było ok. Myślę jednak, że podpieczenie nie zaszkodzi. Pozdrawiam :)
Usuń