Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka |
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem znane są na całym
Podkarpaciu, choć przepisy z różnych okolic nieco się różnią. W Bieszczadach do
farszu gospodynie dodają gotowane ziemniaki. W Węglówce (gmina Korczyna) smak
farszu urozmaicony jest koperkiem. Zaś w poniższym przepisie z Antoników (gmina
Lubaczów) farsz składa się ze składników podstawowych: kaszy gryczanej, białego
sera i podsmażonej na maśle cebulki. To jeden z tych rodzajów pierogów, które
podsmażone smakują równie dobrze, co świeżo ugotowane.
Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich
Antoniki. Znalazł się on w ogromnym zbiorze przepisów na lokalne specjały pod
tytułem „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”,
wydanym przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro
Carpathia”.
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka |
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 60 szt.:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- (polecam dodać 2 łyżki oleju)
Farsz:
- 500 g kaszy gryczanej
- 100 g białego sera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Cebulę
kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle. Łączymy kaszę, biały ser i cebulkę. Mieszamy
i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Farsz powinien być pikantny.
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Cisto
rozwałkowujemy cienko i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i dobrze
zlepiamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Zmniejszamy
gaz, wrzucamy pierogi i delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na powierzchnię
gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż lekko napęcznieją. Podajemy od razu po ugotowaniu
lub podsmażone.
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka |
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka |
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
Wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń