Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka |
Kasza jaglana to obok kaszy jęczmiennej najstarsza z kasz
znanych na terenach słowiańskich. Przez kilka stuleci stanowiła ważny składnik
codziennych posiłków tak na pańskim, jak i na chłopskim stole. Jagły gotowane w
wodzie lub na mleku podawane były na sypko i na gęsto. Okraszone tłuszczem były
dodatkiem do mięs, a jeszcze częściej stanowiły samodzielny posiłek. Na bazie
kaszy jaglanej przygotowywano też placki, które były spożywane na zimno, na przykład
podczas prac polowych.
Na Podkarpaciu kasza jaglana niemal zniknęła ze stołów na
kilka dziesięcioleci wraz z zakończeniem upraw prosa w małych gospodarstwach
rolnych. Dzisiaj wraca do łask dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz
dzięki proekologicznym trendom, zachęcającym do wykorzystywania w posiłkach lokalnych
produktów o niskim stopniu przetworzenia, a jednocześnie bogatych w witaminy i
minerały.
Niedawno miałam okazję podzielić się z Wami przepisem na
pieróg jaglany, tradycyjny wypiek z okolic Brzózy Królewskiej. Na blogu
znajdziecie również przepis na wyjątkowe pierogi z kaszą jaglaną i serem z
okolic Sokołowa Małopolskiego. Dzisiejszy przepis zaś pochodzi z Krościenka
Wyżnego, pięknej miejscowości położonej nieopodal Krosna. Jest to zupa na bazie
wywaru mięsnego i duszonych na maśle warzyw. Rolę składników sytych pełnią w
niej na spółkę kasza jaglana i biała fasola. Choć składniki te zwykle występują
osobno, w kuchni naszego regionu bywają łączone i to z doskonałym efektem.
Przepisem w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina
smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania
Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD” podzieliły się panie z KGW
Krościenko Wyżne.
Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka fasoli jaśka (namoczonej i ugotowanej osobno)
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Pozostałe jarzyny kroimy
w słupki. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze 10
minut dusimy na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy pokrojone jarzyny i dusimy
kolejne 10 minut. Wlewamy pół szklanki wody, a jak się zagotuje, wlewamy gotowy
wywar i gotujemy 20 minut. Do zupy wsypujemy 3 łyżki kaszy jaglanej i gotujemy
kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, posiekaną natkę
pietruszki i doprawiamy zupę pieprzem oraz solą.
Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka |
Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie zupy
w zakładce
super zupa takie lubię
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na zimne dni :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam tą zupę ale nieco zmieniłam przepis. Dodałam ząbek więcej, dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę oraz połowę fasoli zmiksowałam w blenderze. Bardzo smaczna i pożywna zupa.
No i bardzo dobrze! Trzeba sobie dopasować przepis :)
Usuń