Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka |
Racuchy to popularne danie, które ma swoje odpowiedniki nie
tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym
regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z
plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na
sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał ma swoje tradycje w
gminie Brzostek, skąd pochodzi proponowany dzisiaj przepis. Racuszki z dyni
doskonale smakują na słodko oprószone cukrem pudrem, ale można je podawać
również w wersji wytrawnej ze śmietaną.
Przepis został udostępniony przez Panią Helenę Juszkiewicz i
opublikowany przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek w
wydawnictwie „Brzosteckie przepisy kucharskie”.
Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 300 g obranej dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki zsiadłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder lub śmietana
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do niej
mąkę, jajko, szczyptę soli i zsiadłe mleko. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i
nie da się nabierać łyżką, dolewamy mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy
mąki. Na koniec dodajemy sodę oczyszczoną i dobrze mieszamy.
Na rozgrzany olej łyżką wykładamy niewielkie placuszki i
smażymy je z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub polane
śmietaną.
Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.