piątek, 22 listopada 2019

Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka


Racuchy to popularne danie, które ma swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał ma swoje tradycje w gminie Brzostek, skąd pochodzi proponowany dzisiaj przepis. Racuszki z dyni doskonale smakują na słodko oprószone cukrem pudrem, ale można je podawać również w wersji wytrawnej ze śmietaną.

Przepis został udostępniony przez Panią Helenę Juszkiewicz i opublikowany przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek w wydawnictwie „Brzosteckie przepisy kucharskie”.

Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 300 g obranej dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub śmietana

Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do niej mąkę, jajko, szczyptę soli i zsiadłe mleko. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i nie da się nabierać łyżką, dolewamy mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. Na koniec dodajemy sodę oczyszczoną i dobrze mieszamy.
Na rozgrzany olej łyżką wykładamy niewielkie placuszki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub polane śmietaną.

Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka



Zapraszam do zakładki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.