Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka |
Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to
jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z
reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe,
a czasami mięsny farsz w pierogach.
Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem
mięsnym, jednak jego forma, sposób przygotowania i podania oraz pasujące
dodatki sprawiają, że nazwa pasztet pasuje do tego dania. Można go podawać do
chleba, jako zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem
grzybowym na kolację.
Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z
Komorowa koło Kolbuszowej.
Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka |
Składniki na foremkę 13x26 cm:
- 400 g fasoli „jasiek”
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej + bułka do podsypania foremki
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała.
Na drugi dzień fasolę gotujemy w tej samej wodzie do miękkości (można dolać
wodę, jeśli jest jej za mało i fasola nie jest zanurzona).
Grzyby moczymy około godziny, po czym gotujemy do miękkości
przez 30-40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy klika łyżek wywaru.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu.
W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy
dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i
przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i
oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej masę fasolową i wierzch również
oprószamy bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka
góra-dół) na około 40 minut.
Pasztet podajemy na zimno lub na ciepło.
Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
przepisów w zakładce
Zdrowe i na pewno smaczne danie, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń