niedziela, 19 lipca 2020

Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka

 

Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka
Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka

Leśne jagody to dawny rarytas. Ich sok był ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i na właściwości lecznicze. Stosowano go na przeziębienia i gorączki. Świeże owoce natomiast wykorzystywano do pierogów, drożdżowych ciast, a także nalewek i chłodników.

Kto zbierał kiedykolwiek jagody wie, jak mozolna to praca i ile zajmuje czasu. Dlatego w ubiegłym stuleciu powszechne było zbieranie jagód większą grupą. Czas wówczas milej upływał, a i robota szła lepiej. Mieszkańcy okolic Horyńca-Zdroju wspominają, że lasy z dużymi jagodziskami często znajdowały się w sporym oddaleniu od wiosek, dlatego w tej okolicy na jagody jeżdżono wozami drabiniastymi pełnymi kobiet i dzieci, bo to zwykle one zajmowały się zbieraniem runa leśnego. Zgodnie z tradycją na pierwsze jagody jechano na Piotra i Pawła, czyli 29 czerwca. Każdy mały zbieracz dostawał wówczas swój kubek albo dzbanuszek na jagody, a dorośli zbierali owoce do kanek i wiaderek.

Ze względu na wysiłek wkładany w zbieranie jagód w kuchni traktowano je jako owoce wyjątkowe i cenne. W daniach nie łączono ich z innymi owocami, a słój wypełniony jagodami zasypanymi cukrem, stojący gdzieś na parapecie okna, to wręcz symbol letnich miesięcy tamtej epoki.

W Medyni Łańcuckiej z leśnych jagód przygotowywano zupę jagodową z zacierką. Pośród innych owocowych zup wyróżnia ją to, że owoce gotowane były na wodzie i nie zagęszczano zupy dodatkowo mąką, czy śmietaną. Gęstości dodawała jej zacierka, co w tym przypadku oznacza lane kluski z ciasta przygotowanego z mąki i jajek. Taką zupę jadano tak na ciepło, jak na zimno i nie podawano już do niej żadnych dodatków.

Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”, a jego autorkami są panie ze Stowarzyszenia „Klub Kobiet” w Medyni Łańcuckiej. Informacje o zwyczajach związanych ze zbieraniem jagód w okolicach Horyńca-Zdroju pochodzą z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”.

Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka
Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 litr jagód leśnych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 litry wody
  • sok z jednej cytryny

Opłukane i przeprane jagody wsypujemy do garnka, dodajemy do nich wodę, cukier, sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania.

Do mąki dodajemy jajka, szczyptę soli i mieszamy dokładnie, aż do powstania jednolitej zacierki. Ciasto powoli spuszczamy z łyżki do gotującej się zupy i gotujemy przez kilka minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Zupę można dosłodzić, albo dodać kleks śmietany.


Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka
Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka


Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka
Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka



Więcej przepisów na regionalne zupy znajdziecie
w zakładce


5 komentarzy:

  1. Jeść to ja mogę bardzo chętnie, zbierać te jagody - już niekoniecznie ;) U nas, z zup owocowych, gotuje się tylko tę z wiśni (zazwyczaj zagęszczona skrobią ziemniaczaną/kisielem i podawana z makaronem).

    OdpowiedzUsuń
  2. To znowu ja - jutro (dzisiaj w sumie) zupa z jagód na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra mi wyszła - ojciec twierdzi, że zupełnie jak z jego lat dziecięcych (sześćdziesiątych czyli) ;)

      Usuń
    2. Jakie to szczęście (dla taty), że ma kto ugotować i przywołać trochę miłych wspomnień :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.