Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka |
W tradycji kulinarnej ludności zamieszkałej tereny dawnej
Puszczy Sandomierskiej biały barszcz odgrywał szczególną rolę. Sądzę że nie
minę się z prawdą, jeśli określę go mianem najważniejszej potrawy Lasowiaków. Mówiono
o nim po prostu barszcz (w gwarze: boszcz lub bosc), bez konieczności
dodawania, że chodzi o biały, gdyż było to tak oczywiste, jak to, że kiedy
mówimy jajko, mamy na myśli jajko kurze.
Niegdyś była to potrawa spożywana każdego poranka – na co
dzień i od święta, u biednych i bogatych, latem i zimą. Barszcz bywał jednak
również obiadem albo kolacją, kiedy podano go z ugotowanymi ziemniakami. Na Wielkanoc
do barszczu dodawano chrzan i kiełbasę, ale na co dzień wystarczało jajko i
kromka chleba, czasem posmarowanego masłem. W niektórych zakątkach puszczy bez
barszczu nie mogła się obejść również wigilia. W okolicach Kolbuszowej, od
Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę
grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do
barszczu dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz
zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną.
Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego
Lasowiaczki, podaję przepis na wspomniany barszcz biały wigilijny z kaszą
jaglaną (oryginalnie przepis opublikowano w „Kuchnia lasowiacka”, wydanej przez
Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie).
O tym, jak zrobić zakwas na biały barszcz lasowiacki, możecie
przeczytać tutaj: Barszcz (zwany też borszczem lub boscem)
Zapraszam również na Barszcz grzybowy z Cmolasu, do którego osobiście
mam największy sentyment :)
Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1/2 l zakwasu na barszcz
- 2 l wody
- kilka suszonych grzybów
- 1 łyżka wypłukanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- sól
Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej grzyby i ząbek czosnku.
Kiedy grzyby zmiękną wsypujemy kaszę jaglaną, a kiedy i ona będzie miękka
dodajemy zakwas na barszcz. Śmietanę mieszamy z solą (na początek 2 łyżeczki
soli), zaprawiamy gorącym barszczem i wlewamy do garnka. Barszcz zagotowujemy i
ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka |
Więcej tradycyjnych
wigilijnych zup z Podkarpacia
Znajdziecie w zakładce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.