Ściabudowa (zupa szczawiowa) – kuchnia podkarpacka |
Myślę, że mogę obiecać, że to ostatni przepis na zupę
szczawiową w tym sezonie, choć na pewno nie ostatnia szczawiowa, jaką ugotuję ;)
Tym razem kierowała mną chęć utrwalenia lokalnej nazwy tego sezonowego specjału
i zaakcentowanie drobnych różnic w składnikach dania.
Ściabudowa jest tradycyjnym daniem z miejscowości Bojanów
(powiat stalowowolski), położonej pośród lasów, na terenach dawnej Puszczy
Sandomierskiej.
Ta prosta zupa ugotowana jest na wywarze warzywnym, a następnie zabielona jest śmietaną i zagęszczona odrobiną mąki. Lokalny smaczek stanowi podsmażona cebula, której nie spotkałam w innych przepisach na szczawiową. Podaje się ją z jajkiem i ziemniakami, jednak te ostatnie można zastąpić chlebem.
Przepis pochodzi z publikacji „Kuchnia bojanowska wczoraj i
dziś”.
Ściabudowa (zupa szczawiowa) – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 1 głęboki talerz świeżego szczawiu
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 250 ml śmietany
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ugotowane ziemniaki lub kilka kromek chleba
- 4 jajka ugotowane na twardo
Szczaw płuczemy, osuszamy i siekamy w kostkę. Na patelni
roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy szczaw
i smażymy razem kilka minut aż szczaw lekko zbrązowieje.
Do gorącego wywaru warzywnego dodajemy szczaw z cebulą.
Śmietanę łączymy z mąką, mieszamy i zaprawiamy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po
czym całość wlewamy do garna z zupą i jeszcze raz zagotowujemy, doprawiając do
smaku solą i pieprzem.
Jajka obieramy i kroimy na dwie połówki. Na każdy talerz nalewamy
zupę, dodajemy 2 połówki jajka i ugotowane ziemniaki lub chleb.
Ściabudowa (zupa szczawiowa) – kuchnia podkarpacka |
Smak dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuń