niedziela, 17 grudnia 2017

Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka
 Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta nabrała smaku i aromatu najpierw obgotowywana jest w wodzie, a następnie długo podsmażana na wolnym ogniu z dodatkiem cebuli i tłuszczu. Do pierogów przygotowywanych na Wigilię używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu.
Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą.

Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka
Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • około 1 szklanki gorącej wody
Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki tłuszczu (olej, masło lub smalec)
  • sól i pieprz
Cebula i masło do okrasy


Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, odciskamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą i gotujemy około 15 minut. Następnie kapustę lekko odciskamy.
Cebulę drobno siekamy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Kiedy lekko zmięknie dodajemy kapustę i smażymy na wolnym ogniu aż kapusta odparuje sok i stanie się miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i olej. Wlewamy po trochę wodę i mieszamy uważając, żeby nie poparzyć rąk. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto. Na początku będzie się kleić, ale z czasem zacznie odstawać od rąk stając się elastyczne, miękkie i gładkie.
Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm i wycinamy kółka o średnicy około 5 cm. Na każde kółko nakładamy dużą łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi.


W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Zmniejszamy lekko ogień, mieszamy wodę drewnianą łyżką i wrzucamy do niej około 10-12 pierogów. Od czasu do czasu mieszamy lekko drewnianą łyżką, by pierogi nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez około 2-3 minuty. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe porcje okraszamy cebulką podsmażoną na maśle.

Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka


Zapraszam również na inne podkarpackie dania, świąteczne i nie tylko:





















Więcej przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA. Zapraszam :)


8 komentarzy:

  1. jak ja kocham pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi :) Ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione pierożki jeszcze ruskie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Generalnie to najbardziej lubimy pierogi z serem na słodko ale tak naprawdę to z chęcią zjemy każdą wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki , tego szukałam...smalec może na inna okazję niż postna Wigilia... idę smażyć kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Smalec nadaje kapuście specyficzny smak, ale to nie wersja na Wigilię :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Moja babcia robiła pierogi z kapustą najlepsze na świecie, niestety

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.