niedziela, 22 marca 2015

Krokiety z kaszanką

Alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą, czy pieczarkami. Dobrze smakują zarówno solo, jak i z sosem grzybowym, czy choćby ketchupem.
Przepis na 8 krokietów.


 Naleśniki:
  • 250 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 ml gorącej wody
  • sól, papryka ostra w proszku

Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę i dalej miksować. Na końcu dodać olej, krótko zmiksować i odstawić na 30 minut.

Farsz:
  • 2 laski kaszanki
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w piórka. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Wrzucić paprykę i smażyć razem do miękkości. Na koniec dodać ogórki oraz kaszankę bez błony, pokrojoną w plasterki. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażać i dobrze doprawić.

Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia


Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć na złoty kolor z wszystkich stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.