sobota, 28 marca 2015

Mini tartaletki makowe

Zwykle mak wykorzystywany jest w ciastach, czy drożdżówkach. Ale nadaje się również do tartaletek, czyli babeczek na kruchym cieście. W tym przepisie masa makowa to masa z puszki, wzbogacona bakaliami, ale nie ma przeszkód, żeby wysilić się trochę bardziej i zrobić ją samodzielnie od początku do końca.
Przepis na około 30 sztuk pieczonych w małych foremkach do babeczek. Równie dobrze można użyć form z 12 gniazdami na tartaletki.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy
Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać łącząc składniki (najlepiej specjalnym narzędziem z kilkoma ostrzami do siekania składników na kruche ciasto). Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodać jajko i wanilię. Całość szybko wyrobić, podzielić na 2 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce (na początek można na 10 minut włożyć do zamrażalnika). Ten etap jest ważny, ponieważ ciasto, które nie będzie odpowiednio schłodzone będzie się obkurczało podczas pieczenia.
Wyciągnąć 1 część ciasta, rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć kółka nieco większe niż średnica foremek. Foremki wyłożyć ciastem lekko dociskając. Dobry efekt daje lekkie dociśnięcie od góry spodem innej wysypanej mąką babeczki. Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi dlatego nie warto zbyt długo i dokładnie wylepiać foremek. Po przygotowaniu jednej tury babeczek wstawić je do lodówki czas przygotowywania masy makowej.
(Z wielu przepisów na kruchy spód do tartaletek ten przypadł mi do gustu najbardziej. Pochodzi stąd)

Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni, grzałka góra-dół


Masa makowa:
  • 400-500 g gotowej masy makowej z puszki
  • białka z 2 jajek
  • 2 łyżki miodu
  • garść bakalii: rodzynki, orzechy, figi, skórka pomarańczowa
W wersji minimum masą z puszki wystarczy napełnić tartaletki do wysokości 0,5 cm od brzegu. Jednak dodanie do masy miodu i bakalii wzbogaci jej smak. Białka ubite na sztywną pianę należy wmieszać do masy na końcu, dzięki czemu masa będzie delikatna, nie będzie pękała i odchodziła od ciasta.

Piec w 190 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki i studzić na kratce.


Lukier:
  • 70 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana
Cukier utrzeć z gorącą wodą na gęsto, ale lejącą się masę. Skórkę pomarańczową położyć na środku każdej tartaletki i polać odrobiną lukru. Najlepiej, jeśli tartaletka będzie jeszcze lekko ciepła, dzięki czemu lukier ładnie się rozprowadzi, ale nie spłynie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.