niedziela, 19 kwietnia 2015

Tort – pomysł na dekorację II

Kolejny pomysł na prostą dekorację tortu, która wygląda efektownie, a nie wymaga ani szczególnych umiejętności, ani wielkich nakładów. Pomysł na ryż prażony jako dekoracja przyszedł mi do głowy podczas zakupów, ale google mówi, że ktoś był przede mną ;) Smak ryżu dobrze komponuje się ze słodkimi tortami. Prażone ziarenka nie nabierają wilgoci i nie zmieniają smaku.
Niewątpliwie w tym torcie na pierwszy plan wysuwają się jednak kwiaty. Koszt odpowiedniej tylki (końcówki wkładanej do worka cukierniczego) do robienia róż i zapasu jednorazowych woreczków na dekorację 25 tortów to około 30 zł.

Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu.

Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów:
- masy kawowej do obłożenia tortu
- białych dekoracji na bok tortu
- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów i listków


Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm:
  • 250 g margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (w granulkach nieco więcej)
Mleko, cukier, cukier waniliowy i jajko zmiksować do całkowitego połączenia składników. Zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Ściągnąć z ognia i wystudzić.
Kawę zaparzyć łyżką wrzątku i wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera, dodać wystudzoną masę mleczno-jajeczną, dodać kawę i dobrze zmiksować.
Tort obłożyć masą zaczynając od boków.

Biała dekoracja na bok tortu:
  • 2 szklanki ryżu prażonego (bez dodatków smakowych)

Ryż nabrać w garść i przykładać do boku tortu lekko dociskając. Po prostu :)

Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów:
  • 300 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu
  • odrobina zielonego spożywczego barwnika w żelu

Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać cukier puder i dobrze zmiksować.
Z masy odłożyć 3 łyżki i wymieszać z zielonym barwnikiem. Będzie wykorzystana na końcu.
Do pozostałej masy dodać czerwony barwnik i dobrze wymieszać. Można też odłożyć 3-4 łyżki masy bez barwnika i umieścić obie masy (z czerwonym barwnikiem i bez) w worku cukierniczym obok siebie w celu nadania kolorowi kwiatów głębi.
Do wykonania róz użyłam tylki Wilton 1M. Masę przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).


Liście można wykonać za pomocą specjalnej tylki, jednak jest prosty sposób. Wystarczy odpowiednio naciąć woreczek. TUTAJ filmik z instrukcją.


1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.