niedziela, 3 lipca 2016

Pomysł na dekorację tortu VIII


To najprostsza i najszybsza dekoracja tortu, jaką zrobiłam. Nie jest to dzieło sztuki cukierniczej, ale może właśnie takiego pomysłu ktoś będzie szukał :) Krem ma czekoladowy smak i jest dość słodki, choć nie dodajemy do niego cukru.

Składniki do dekoracji tortu średnicy 21 cm (śmietana i serek muszą być dobrze schłodzone):
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2-3 duże łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • owoce do dekoracji

Śmietanę kremówkę miksujemy w dużej misce. Dodajemy do niej mascarpone oraz krem czekoladowy i dokładnie miksujemy. Gotowy krem niezbyt grubą warstwą rozprowadzamy na bokach i wierzchu tortu.
Do worka cukierniczego wkładamy tylkę Wilton 2D (oczywiście można użyć innej w kształcie dużej gwiazdy). Wkładamy część kremu do worka i na bokach tortu w kolumnach wyciskamy „gwiazdki”. Nie polecam wkładania całego kremu za jednym razem, ponieważ w trakcie dekorowania ogrzewa się on od dłoni i traci swoją sztywność.
Na koniec dekorujemy wierzch tortu tą samą metodą i układamy na nim owoce. Tak udekorowany tort wymaga schłodzenia, ale wystarczy mu tylko godzina.

Jeśli chcecie udekorować tort o większej średnicy zwiększcie proporcje mascarpone i nutelli.




3 komentarze:

  1. Super! Ja mam zawsze problem z ładnym dekorowaniem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczny tort! Szkoda, że ja nie mam takich zdolności, hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiałybyśmy się wprost powstrzymywać aby nie powyjadać tych owocków na górze :D Całość wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń