niedziela, 16 października 2016

Ciasteczka miodowo-orzechowe


Ciasteczka miodowo-orzechowe są delikatne, mięciutkie i pełne smaku, co zawdzięczają wykorzystaniu do ich przygotowania miodu i orzechów włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :)

Składniki na około 80 sztuk:
  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 ml płynnego miodu
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, po czym wbijamy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między ciastkami muszą być spore, ponieważ zwiększą one swoją średnicę dwukrotnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 7 minut. Gorące ciasteczka są bardzo miękkie, ale po kilku minutach uzyskują właściwą konsystencję.



1 komentarz:

  1. Za miodem aż tak nie przepadamy ale w takich wypiekach chętnie byśmy go zjadły :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.