środa, 28 grudnia 2016

Sałatka z kaszą gryczaną

Sałatka z kaszą gryczaną

Zapraszam Was na chrupiącą sałatkę z jabłkiem, papryką i ogórkiem kiszonym. Kasza gryczana podkreśla smak warzyw, a dzięki dodaniu żółtego sera sałatka staje się treściwsza.

Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
  • 1 żółtka papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150 g sera edamskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Jabłko, ogórki kiszone, paprykę i ser kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobniutko. Warzywa i ser mieszamy z wystudzoną kaszą. Dodajemy natkę pietruszki, olej i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy i chłodzimy przed podaniem.







12 komentarzy:

  1. Smaczny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej w sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona kasza, więc sałatka jak najbardziej dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam gościa, który nie lubi kaszy gryczanej, a jednak sałatka mu smakowała. więc wielbicielka kasz tym bardziej powinna być zadowolona :)

      Usuń
  3. Myślę, że teraz, po tych majonezowych świętach to jest sałatka nr 1 na Sylwestra :) Jak mi Bóg miły, gdy tylko podniosę się z tej niecnej grypy co mnie teraz tak trzęsie na wszystkie strony kaszlem i dreszczami to sięgnę po nóż i pokroję :D Ściskam Babowniowo <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Twojej weganki możesz odłożyć trochę sałatki przed dodaniem sera. Albo zastąpić go tofu, tylko pewnie dobrze byłoby je zamarynować np. w sosie sojowym ze słodkim sosem chili ;)

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam sałatki z kaszą gryczaną, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.