niedziela, 1 stycznia 2017

Uwertura – rosyjska sałatka z wędzoną śliwką

Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką
Gdybym miała ocenić, co moim zdaniem charakteryzuje sałatki zza naszej wschodniej granicy, to powiedziałabym, że przede wszystkim majonez, warstwowy układ, fantazyjne nazwy i składniki – jedne typowe również i dla naszej kuchni, inne bardziej popularne na wschodzie. Do składników tych należy mięso drobiowe, najczęściej gotowane, żółty ser, a także rzadko u nas spotykane w sałatkach orzechy włoskie oraz wędzone śliwki. Oczywiście opinia ta jest subiektywna i oparta na tym, co widziałam i czytałam w sieci, jednak sądzę, że jest bliska prawdzie.

Sałatka Uwertura posiada wszystkie opisane przeze mnie typowe elementy wschodnich sałatek, choć typowa w smaku na pewno nie jest. Być może ta zagadkowa nazwa jest efektem bardzo ciekawego połączenia smaków. Dominuje w nim wędzona śliwka, która w połączeniu z marchewką i duszonymi na maśle pieczarkami daje sałatce dymny aromatyczny posmak. Charakteru dodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso drobiowe i marchewki, pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa się wyłącznie majonezu, ja jednak wolę kiedy część majonezu zastąpiona jest jogurtem naturalnym. Nie wszystkie przepisy na Uwerturę mają też w składzie marchewkę, dla mnie to jednak ważny składnik, który podnosi walory smakowe i wizualne sałatki.

Układ warstw w Uwerturze jest następujący: (od dołu) pieczarki z cebulką, majonez z jogurtem, mięso drobiowe, majonez z jogurtem, wędzone śliwki, majonez z jogurtem, marchewka, majonez z jogurtem, żółty ser, majonez z jogurtem, orzechy włoskie. Jeśli jednak przygotowuję sałatkę dla domowników, to ją po prostu od razu mieszam :)

Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką

Składniki:
  • 500 g mięsa drobiowego (filet z kurczaka, udko lub skrzydełka z indyka)
  • 500 g pieczarek
  • 200 g tartego żółtego sera (najlepiej ostra odmiana, np. cheddar)
  • 200 g wędzonych śliwek
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, ostra papryka
Jeśli mamy mięso z rosołu, obieramy je od kości i kroimy w kostkę. Jeśli natomiast mamy mięso surowe, na przykład filety, możemy je ugotować w posolonej wodzie razem z marchewką. Możemy również marchewkę ugotować osobno, a filety przeciąć na cienkie plastry, posolić i popieprzyć, usmażyć, a po ostudzeniu pokroić w kostkę.
Cebulę siekamy drobno, a pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę, szklimy ją, a następnie dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość, soląc pod koniec smażenia (solenie pieczarek na początku sprawia, że ciemnieją) i wykładamy na papierowy ręcznik, żeby oddały tłuszcz.
Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę.
Majonez i jogurt mieszamy, doprawiając je do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Uwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką
Sałatkę układamy warstwami. W tym celu możemy posłużyć się szklaną salaterką o prostych bokach, lub obręczą z tortownicy, położoną na talerzu. Na spodzie układamy grzyby, a na nich warstwę majonezu i jogurtu. Następnie mięso i kolejną warstwę majonezu z jogurtem. Dalej wędzone śliwki, majonez i jogurt, marchewka, majonez i jogurt, żółty ser, majonez i jogurt, a na wierzch posiekane orzechy włoskie.

Całość chłodzimy, a jeśli sałatka układana jest warstwami w obręczy od tortownicy, po schłodzeniu usuwamy obręcz.



15 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Muszę wypróbować, bo smaka mi narobiłaś. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje :)
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również życzę samych dobroci w Nowym Roku :)

      Usuń
  3. Wow, ta sałatka naprawdę robi wrażenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się bardzo smakowicie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda :) Muszę kiedyś zrobić , na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje. A po składnikach widzę, że by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, składniki są kluczem tej wyjątkowej kompozycji :)

      Usuń
  7. Połączenie smaków jest naprawdę intrygujące :) Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń