sobota, 29 lipca 2017

Tort lis – pomysł na dekorację XII

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny; fox cake
Tort lis - pomysł na dekorację

Ponieważ u mnie w rodzinie lato to sezon imprezowy, dzisiaj ponownie namawiam Was na samodzielne dekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście) :) Tort miał być jagodowy, a na torcie miał być lis. Do dekoracji użyłam błyszczącej polewy mirror glaze w wersji z czekoladą deserową, oraz kremu buttercream frosting. Jeśli zaglądacie na mojego bloga, pewnie zauważyliście, że ostatnio to mój ulubiony sposób na dekorację. Błyszcząca polewa jest bardzo dekoracyjna, a przy tym łatwo się kroi, natomiast krem maślany świetnie nadaje się do dekorowania. Ma odpowiednią gęstość i nie wysycha na torcie. Efekt futra lisa uzyskałam używając tylki firmy Wilton numer 233.

Tort, który będziemy dekorować, musi być obłożony masą i starannie wyrównany. Im dokładniej to zrobimy, tym lepszy efekt. Przed wylaniem polewy tort musi być dobrze schłodzony.

Tort lis - pomysł na dekorację

Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm:

  • 300 g cukru pudru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml wody (do cukru pudru)
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 125 ml wody (do żelatyny)
  • 350 g czekolady deserowej

Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą (125 ml) i mieszamy.
Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, dodajemy skondensowane mleko i 150 ml wody. Podgrzewamy mieszając od czasu, do czasu aż do zagotowania płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy.

Do miski wsypujemy startą lub posiekaną drobno czekoladę i zalewamy ją gorącym płynem z żelatyną. Odstawiamy na kilka minut i po tym czasie mieszamy dokładnie trzepaczką, by czekolada dobrze się rozpuściła.

Kiedy polewa osiągnie temperaturę 37 stopni C wyciągamy z lodówki tort, kładziemy go na kratce, którą ustawiamy w brytfance (ja brytfankę wykładam folią, żeby łatwiej było ją sprzątnąć) i polewamy tort polewą zaczynając od środka. Pozostawiamy na 15 minut i dopiero po tym czasie tort ściągamy z kratki i wkładamy go do lodówki.

fox cake
Tort lis - pomysł na dekorację

Składniki na krem maślany (buttercream frosting):

  • 2 białka z dużych jaj
  • 160 g cukru pudru
  • 40 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie
  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub wanilia, lub kilka kropel aromatu waniliowego)
  • barwniki w żelu (pomarańczowy i zielony)
  • ewentualnie jagody do dekoracji
Ze 160 g cukru pudru ujmujemy 2 łyżki. Pozostały cukier dodajemy do wody i podgrzewamy w rondelku do uzyskania temperatury 120 stopni C.
W tym czasie białka ubijamy, a kiedy staną się lekko sztywne dodajemy po łyżce odłożonego cukru pudru i miksujemy aż cukier zupełnie się rozpuści. Do ubitych białek, nie przerywając miksowania, dodajemy wodę z cukrem o odpowiedniej temperaturze. Wlewamy ją po bokach miski, nie bezpośrednio na mieszadła. Masę miksujemy aż schłodzi się do temperatury pokojowej. Wówczas po kawałku dodajemy miękkie masło i miksujemy aż masa stanie się jednolita. Na końcu dodajemy wanilię. Miksujemy.
[bywa że z powodu różnicy temperatur składników, lub z powodu zbyt długiego miksowania, masa może się zważyć; wówczas wystarczy postawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i miksować, aż składniki na powrót się połączą; następnie trzeba wszystko lekko schłodzić;
z kolei w przypadku połączenia masła ze zbyt ciepłą pianą masa może być zbyt płynna; krem ustabilizuje się po włożeniu go na kilka minut do lodówki].

Z gotowego kremu ujęłam około 1/3. Z tej części kremu wykonałam jasne części futra i ogona, który otaczał dolną część tortu.
Z pozostałej części odłożyłam jeszcze 2 łyżki kremu, dodałam do nich troszkę zielonego barwnika w żelu (i odrobinkę czerwonego, by kolor był głęboki) i zmiksowałam. To krem na łodyżki i liście.

Do pozostałej, największej części kremu dodajemy barwnik pomarańczowy i miksujemy. Zanim przełożyłam krem do worka cukierniczego naszkicowałam sobie pyszczek lisa wykałaczką. Efekt futra lisa uzyskamy wyciskając krem przez tylkę Wilton 233 – najpierw jasny, a później pomarańczowy.
Łodyżki wykonałam tylką nr 3, a listki tylką 352. Na łodyżkach ułożyłam kilka jagód. Oczy i nos lisa zrobiłam z chrupków czekoladowych.

Ozdobiony tort wkładamy do lodówki.

Tort lis - pomysł na dekorację


Tort lis - pomysł na dekorację


fox cake
Tort lis - pomysł na dekorację



4 komentarze:

  1. Jejku...wygląda fenomenalnie! Piękny jest i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci jadły bardzo chętnie, zwłaszcza że warstwy biszkoptowe były pomarańczowe i fioletowe :-)

      Usuń
  2. Miałyśmy kiedyś taki kształt liska zrobić ale miałyśmy zamówienie na wiewiórkę xD Ślicznie wyszło :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.