sobota, 1 lipca 2017

Tort obsypany kwiatami 2 – pomysł na dekorację XI

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny Wilton
Tort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację

Jakiś czas temu zachęcałam Was do udekorowania tortu w oryginalny sposób bez używania sztucznych mas i gotowych dekoracji. Dzisiaj robię to ponownie, choć tym razem tort prezentuje się nieco inaczej.
Nie podaję przepisu na tort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej dowolną masą. Jest ona wykonana z mleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny.
Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty (a właściwie oblany) jest błyszczącą glazurą mirror glaze. Kwiaty i liście wykonane są natomiast za pomocą tylek firmy Wilton o numerach 16 i 352. Tę dekorację wykonałam przy użyciu własnoręcznie przygotowanego kremu buttercream frosting. Jest z nim nieco zachodu, trzeba pilnować temperatury itd., ale naprawdę warto, ponieważ jest stabilny i plastyczny. Dekoracje wykonane tym kremem nie zmieniają koloru, nie wysychają i nie pękają. A do tego jest smaczny, bo wykonany na bazie białek, cukru, wody i masła.

Tort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację

Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm:

W tym miejscu warto wspomnieć, iż polewą tą oblewamy ciasto obłożone uprzednio kremem i dobrze schłodzone (jeśli jest taka możliwość warto je nawet włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut przed polaniem glazurą). Jeśli krem będzie zabarwiony tym samym barwnikiem, co polewa mirror glaze, efekt będzie najlepszy. Dodam, że krem pod polewą powinien być rozprowadzony bardzo równo, żeby błyszcząca polewa wyglądała jak lustro.

  • 300 g cukru pudru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml wody (do cukru pudru)
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 125 ml wody (do żelatyny)
  • 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych chipsów lub drobno posiekanej)
  • barwnik w żelu (u mnie Wilton)

Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą (125 ml) i mieszamy.
Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, dodajemy skondensowane mleko i 150 ml wody. Podgrzewamy mieszając od czasu, do czasu aż do zagotowania płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy.

Do miski wsypujemy kawałki białej czekolady i zalewamy ją gorącym płynem z żelatyną. Odstawiamy na kilka minut i po tym czasie mieszamy dokładnie trzepaczką, by czekolada dobrze się rozpuściła. Na koniec dodajemy barwnik w żelu i jeszcze raz dobrze mieszamy.

Kiedy polewa osiągnie temperaturę 37 stopni C wyciągamy z lodówki tort, kładziemy go na kratce, którą ustawiamy w brytfance (ja brytfankę wykładam folią, żeby łatwiej było ją sprzątnąć) i polewamy tort polewą zaczynając od środka. Pozostawiamy na 15 minut i dopiero po tym czasie tort ściągamy z kratki i wkładamy go do lodówki.

Tort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację
Składniki na krem maślany (buttercream frosting):

  • 2 białka z dużych jaj
  • 160 g cukru pudru
  • 40 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie
  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub wanilia, lub kilka kropel aromatu waniliowego)
  • barwniki w żelu
  • opcjonalnie małe cukiereczki do dekoracji

Ze 160 g cukru pudru ujmujemy 2 łyżki. Pozostały cukier dodajemy do wody i podgrzewamy w rondelku do uzyskania temperatury 120 stopni C.
W tym czasie białka ubijamy, a kiedy staną się lekko sztywne dodajemy po łyżce odłożonego cukru pudru i miksujemy aż cukier zupełnie się rozpuści. Do ubitych białek, nie przerywając miksowania, dodajemy wodę z cukrem o odpowiedniej temperaturze. Wlewamy ją po bokach miski, nie bezpośrednio na mieszadła. Masę miksujemy aż schłodzi się do temperatury pokojowej. Wówczas po kawałku dodajemy miękkie masło i miksujemy aż masa stanie się jednolita. Na końcu dodajemy wanilię i ewentualnie barwnik. Miksujemy.
[bywa że z powodu różnicy temperatur składników, lub z powodu zbyt długiego miksowania, masa może się zważyć; wówczas wystarczy postawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i miksować, aż składniki na powrót się połączą; następnie trzeba wszystko lekko schłodzić;
z kolei w przypadku połączenia masła ze zbyt ciepłą pianą masa może być zbyt płynna; krem ustabilizuje się po włożeniu go na kilka minut do lodówki].

Z gotowego kremu ujęłam 2 łyżki, dodałam do nich troszkę zielonego barwnika w żelu (i odrobinkę czerwonego, by kolor był głęboki) i zmiksowałam. To krem na liście.

W środku worka cukierniczego robimy kilka smug fioletowym barwnikiem w żelu. Używamy do tego wykałaczki zanurzonej wcześniej w barwniku. Do worka wkładamy krem i wyciskamy kwiatki na polewie. Robimy to nieregularnie, wg własnego uznania. Przy użyciu tej samej tylki i kremu na dole tortu robimy "falbankę". Do drugiego worka cukierniczego wkładamy zielony krem i używając tylki nr 352 wyciskamy listki. Można też dodać kilka malutkich cukiereczków przy listkach.



Wilton





Inną wersję tortu obsypanego kwiatami znajdziecie TUTAJ



Zapraszam również do obejrzenia innych propozycji dekoracji tortów





7 komentarzy:

  1. Ten tort wygląda obłędnie :) Jest prześliczny, a ja jestem pod ogromnym wrażeniem precyzji wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo do mało powiedziane :D Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny torcik! Idealny na urodziny, czy jakieś specjalne okazje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie niedawno podziwiałam taką polewę lustrzaną, ale udekorowana kwiatowo wygląda jeszcze ładniej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tylko jak zwykle pomruczę, że piękny i chcę i proszę o taki na 50te urodziny :D I podziwiam <3 To nie są czcze pochwały. Tort jest piękny. Ja nigdy takiego nie zrobię, więc tym bardziej nacieszę oczy Twoim dziełem :) Mi zostały proste placki :D

    OdpowiedzUsuń