niedziela, 10 września 2017

Ciasto Arbuz

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Ciasto Arbuz

Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto na bazie zblendowanego szpinaku, które wiele osób zna z ciasta Leśny mech. Tych, którzy tego ciasta nie znają, zapewniam że to zwykłe, smaczne ciasto, w którym nie czuć warzyw. Kompozycja smakowa uzupełniona jest 2 warstwami śmietankowymi.
Zaskoczcie swoich gości arbuzowym smakiem i żywymi, apetycznymi kolorami :)

Składniki na foremkę 24x28 cm:

Ciasto:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 450 g mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Mus arbuzowy:
  • 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza)
  • 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe

2 warstwy śmietankowe:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
Ciasto Arbuz

Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie się ścinać, ciasto zdąży się upiec i wystygnąć.
Z miąższu usuwamy starannie pestki, blendujemy go i zagotowujemy. Dodajemy do niego 3 galaretki, dobrze mieszamy i odstawiamy do momentu, aż zacznie się lekko ścinać. Od czasu do czasu mieszamy.

Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również ekstrakt waniliowy i jeszcze raz miksujemy.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy.

Foremkę smarujemy masłem (dno i boki) i całą wykładamy papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem (175 stopni przy grzałce góra-dół). Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, może też lekko pęknąć. Powinno mieć brązowo-zielony kolor na zewnątrz. Upieczone ciasto studzimy i rozcinamy na 2 blaty. Górny blat może być cieńszy, ponieważ i tak ma górkę i będzie służył do rozdrobnienia. Wydłubujemy z niego palcami ciasto w taki sposób, by nie było w nim ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami.

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. 250 g serka mascarpone i 100 ml śmietany miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Na końcu dodajemy żelatynę i krótko miksujemy.

Na szpinakowy blat wykładamy masę śmietankową i wyrównujemy ją. Na masę śmietankową wykładamy lekko ścięty mus arbuzowy i wstawiamy do lodówki.


Przygotowujemy drugą masę śmietankową dokładnie tak samo, jak pierwszą i wykładamy ją na mus arbuzowy. Masę lekko wyrównujemy i wykładamy na nią rozdrobnione ciasto szpinakowe. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Ciasto Arbuz





Polecam również ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

9 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda! Takie żywe i energetyczne kolory na talerzu cieszą oko i zachęcają do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje :) Wygląd zachęca do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :) Piękne i na pewno mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też zachwyciło te ciasto :) Muszę przyznać, że coraz częściej przygotowuję dzieciakom takie zdrowe potrawy. Gdy stawiają opory, fantazyjnie dekoruję danie, aby nieco "oszukać maluchy". Oczywiście wszystko w dobrej wierze. Jakie Wy macie sposoby? Też dekorujecie? Jeśli tak, to gdzie się zaopatrujecie? Ja najczęsciej w https://dlasmaku.com.pl/ . Mam tam masę przydatnych pierdółek.

    OdpowiedzUsuń