niedziela, 10 września 2017

Ciasto Arbuz

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Ciasto Arbuz

Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto na bazie zblendowanego szpinaku, które wiele osób zna z ciasta Leśny mech. Tych, którzy tego ciasta nie znają, zapewniam że to zwykłe, smaczne ciasto, w którym nie czuć warzyw. Kompozycja smakowa uzupełniona jest 2 warstwami śmietankowymi.
Zaskoczcie swoich gości arbuzowym smakiem i żywymi, apetycznymi kolorami :)

Składniki na foremkę 24x28 cm:

Ciasto:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 450 g mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Mus arbuzowy:
  • 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza)
  • 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe

2 warstwy śmietankowe:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
Ciasto Arbuz

Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie się ścinać, ciasto zdąży się upiec i wystygnąć.
Z miąższu usuwamy starannie pestki, blendujemy go i zagotowujemy. Dodajemy do niego 3 galaretki, dobrze mieszamy i odstawiamy do momentu, aż zacznie się lekko ścinać. Od czasu do czasu mieszamy.

Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również ekstrakt waniliowy i jeszcze raz miksujemy.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy.

Foremkę smarujemy masłem (dno i boki) i całą wykładamy papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem (175 stopni przy grzałce góra-dół). Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, może też lekko pęknąć. Powinno mieć brązowo-zielony kolor na zewnątrz. Upieczone ciasto studzimy i rozcinamy na 2 blaty. Górny blat może być cieńszy, ponieważ i tak ma górkę i będzie służył do rozdrobnienia. Wydłubujemy z niego palcami ciasto w taki sposób, by nie było w nim ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami.

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. 250 g serka mascarpone i 100 ml śmietany miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Na końcu dodajemy żelatynę i krótko miksujemy.

Na szpinakowy blat wykładamy masę śmietankową i wyrównujemy ją. Na masę śmietankową wykładamy lekko ścięty mus arbuzowy i wstawiamy do lodówki.


Przygotowujemy drugą masę śmietankową dokładnie tak samo, jak pierwszą i wykładamy ją na mus arbuzowy. Masę lekko wyrównujemy i wykładamy na nią rozdrobnione ciasto szpinakowe. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Ciasto Arbuz





Polecam również ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

46 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda! Takie żywe i energetyczne kolory na talerzu cieszą oko i zachęcają do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje :) Wygląd zachęca do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :) Piękne i na pewno mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też zachwyciło te ciasto :) Muszę przyznać, że coraz częściej przygotowuję dzieciakom takie zdrowe potrawy. Gdy stawiają opory, fantazyjnie dekoruję danie, aby nieco "oszukać maluchy". Oczywiście wszystko w dobrej wierze. Jakie Wy macie sposoby? Też dekorujecie? Jeśli tak, to gdzie się zaopatrujecie? Ja najczęsciej w https://dlasmaku.com.pl/ . Mam tam masę przydatnych pierdółek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super wygląda z tą galaretką :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jaką galaretke zmieszac z arbuzem ??.rozpuszczoną wedlug opakowania z woda czy proszek z galaretki bezpośrednio do arbuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozpuszczamy galaretki osobno. Rozpuszczamy ją w arbuzowym zagotowanym miąższu. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  7. Czy ciasto nie ma za bardzo posmak szpinaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak w popularnym cieście "leśny mech", tak i tu szpinak jest niewyczuwalny.

      Usuń
  8. Ciasto jest obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie upiekłami i potwierdzam .Jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło super, tylko zamiast arbuza użyłam mrożonych truskawek, przepyszne��

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciacho przepyszne, smaku szpinaku wcale się nie czyje a ta masa arbuzowa - cudo! Najlepsze moje ciasto, polecam miód w gębie!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Great. Lovely recipe. Never tried this watermelon cake. But going to make it.

    OdpowiedzUsuń
  13. A można do Ciasta dodać świeży szpinak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam i nie wiem, jak dopasować proporcje, żeby wyszło.

      Usuń
    2. Oczywiście, że można dodać świeży szpinak, wychodzi ładniejszy kolor

      Usuń
  14. Świeży szpinak blenduje z olejem. I dodaje na koniec. Smakuje tak samo natomiast jest piękniejszy zielony kolor ciasta. Dużo żywszy. Pozdrawiam. Ja właśnie robię to cudne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda super
    Ale mi to się ten mus arbuzowy nie chciał ściąć.Niestety wyszedł mi leśny mech

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że mus się nie ściął. Może to wina galaretek? Niektórzy producenic robią galaretki np. na 400 ml wody, a nie na 500 ml...

      Usuń
    2. A czy żelatyna by pomogła?

      Usuń
    3. Galaretka zawiera żelatynę, ale i przy okazji nadaje smaku. Oczywiście można ją zastąpić (lub wzbogacić) żelatyną jeśli ktoś ma takie życzenie :)

      Usuń
  16. I really enjoyed your blog Thanks for sharing such an informative post.

    OdpowiedzUsuń
  17. Można ciasto upiec a dopiero na drugi dzień łączyć je z masą?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy te proporcje będą odpowiednie na tortownice o średnicy 26 cm?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto w piekarniku masa już powoli się ścina czekam na końcowy efekt, ale zapowiada się super...

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne, wakacyjne ciasto! Musze wypróbować, ale zastanawiam się, czy zamiast żelatyny mogę użyć agaru?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy maka musi byc krupczatka

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie kończę piec ciasto mus w lodówce się schładza. Masa gotowa czekam na ciasto dalszy efekt napisze po zakończeniu

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniały przepis. Do tego ciasta idealnie będą pasowały lody.

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam pytanko... ile kalorii ma takie cudo,? Chcę zrobić i stąd pytanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.