sobota, 26 października 2024

Bandurjanki – kuchnia podkarpacka

Bandurjanki – kuchnia podkarpacka
Bandurjanki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: powiat bieszczadzki 

Bandurjanki to łemkowska nazwa placków ziemniaczanych, które w Bieszczadach przygotowywano w specyficzny sposób. Według Terezy Kyszczak (Tradycijni łemkiwśki strawy) Łemkowie starte ziemniaki łączyli z charakterystycznymi dodatkami, wpływającymi na smak i konsystencję placków – białym serem, śmietaną, kabaczkami albo dynią. W górach piekli je w piecach chlebowych na liściach kapusty lub klonu. Bandurjanki można również smażyć na oleju i taką właśnie wersję bieszczadzkich placków ziemniaczanych dzisiaj Wam proponuję. Jeśli dodacie do nich biały ser, bandurjanki będą miały lekko kwaśny smak, a ich skórka szybciej się skarmelizuje. W bieszczadzkich bandurjankach nie ma cebuli i pieprzu, co również zmienia nieco smak dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Danie proste, smaczne i ciekawe, zachęcam więc do wypróbowania przepisu :)

Bandurjanki – kuchnia podkarpacka
Bandurjanki – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy je na gęstym sitku. Wodę odlewamy, a skrobię pozostałą na dnie dodajemy do ziemniaków. Dodajemy też rozdrobniony biały ser, jajko, mąkę i sól. Mieszamy i smażymy placki na niewielkiej ilości oleju – z obu stron na złoty kolor.

Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.