niedziela, 20 października 2024

Jabczok – kuchnia podkarpacka

Jabczok – kuchnia podkarpacka
Jabczok – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Krasna, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Czy nazwa jabczok brzmi znajomo? Z całą pewnością nie jest to najbardziej popularna nazwa na placek z jabłkami, ale nasze babcie i prababcie raczej nie piekły szarlotek, a jabłeczniki, jabczyniaki, albo właśnie jabczoki. Jabczok z Krasnej to smażone jabłka na kruchym spodzie z piankową kołderką i startym ciastem na wierzchu. Piana z białek ubita jest z dużą ilością cukru i zagęszczona mąką ziemniaczaną, dlatego nie opada i swoją słodyczą kontrastuje z kwaśnymi jabłkami. Najlepszą odmianą jabłek do tego typu ciast jest antonówka albo reneta. Jabłka są kwaśne, ale szybko rozpadają się pod wpływem temperatury i tworzą smaczną, zwartą masę jabłkową.

Przepis pani Marii Zaguły z Koła Gospodyń Wiejskich z Krasnej pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.

Jabczok – kuchnia podkarpacka
Jabczok – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g tłuszczu (masło, margaryna)
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka

Pianka:

  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa jabłkowa:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, tłuszcz i siekamy. Dodajemy 3 jajka, 3 żółtka i wyrabiamy ciasto, podsypując ewentualnie mąką. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Wkładamy je do zamrażalnika na pół godziny.

Jabłka obieramy, kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce i smażymy 10 minut na patelni. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy.

Białka ubijamy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozwałkowujemy większy kawałek ciasta wylepiając nim również brzegi. Na ciasto wykładamy jabłka, na nie piankę z białek, a na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Lekko dociskamy starte ciasto.

Placek pieczemy w temperaturze 150 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto na wierzchu zacznie się za bardzo rumienić, warto położyć na nim arkusz folii aluminiowej.

Jabczok – kuchnia podkarpacka
Jabczok – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.