piątek, 27 marca 2015

Ćwikła po koreańsku

Ta obiadowa surówka wyróżnia się kompozycją smaków: kolendry, czosnku, pieprzu i octu winnego.


  • 1 kg buraków ćwikłowych ugotowanych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 30 ml oleju roślinnego 3 łyżki octu winnego, np. jabłkowego

Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, sól i ocet winny.

Oliwę rozgrzać na patelni i ostrożnie wsypać przyprawy: kolendrę i pieprz. Chwilkę podsmażać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączyć gaz i całość dodać do buraczków. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny, żeby buraczki przeszły smakiem przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.