wtorek, 24 marca 2015

Tarta z tuńczykiem

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • kilka oliwek
  • 100 g sera mozarella, feta lub grana podano
  • sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku

Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem dusić.

Formę do tarty wyłożyć ciastem. Dociskając palcami brzegi formy usunąć nadmiar ciasta (resztek nie wyrzucać).
Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki i drobne kawałki resztek ciasta.




Piec w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół przez około 20 minut.

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.