wtorek, 24 marca 2015

Tarta z jarmużem

Jarmuż wraca na polskie stoły. Jest smaczny i zdrowy. I coraz łatwiej dostępny. Najlepiej kupować go jesienią, po pierwszych przymrozkach, bo wtedy traci swoją goryczkę. Zblanszowany świetnie się mrozi. Można go przyrządzać jak szpinak – na maśle i z dodatkiem czosnku, ale w odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników.

  • 1 ciasto francuskie
  • 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści)
  • 4 pieczarki
  • 2 średnie pomidory
  • mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 100 g sera mozarella lub feta lub innego
  • sól, pieprz
 Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni.
Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony.




Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę ser, a na nim pieczarki i plastry pomidora. Lekko posolić i popieprzyć. Piec jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać pokrojonymi oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.