poniedziałek, 23 marca 2015

Kremówki Maćki

Lekkie, proste i uzależniające. Wypełnione delikatną masą budyniową własnej produkcji bez dodatku masła.

  • 1 ciasto francuskie
  • cukier puder
 Masa:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić radełkiem – rozciąć na 3 długie pasy, a potem podzielić je na prostokąty, lub kwadraty. Można do tego użyć noża, ale radełko dodaje ciastkom uroku. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ułożyć kawałki ciasta w odstępach ok. 1,5 cm (ciasto urośnie, ale przede wszystkim w górę).



Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w poprzek. Jeśli ciastka wystygną przed krojeniem będą się bardziej kruszyły i trudniej będzie je ładnie przekroić.
Przekrojone ciastka przygotować tak, by po napełnieniu spodu kremem od razu można było przykryć ciastko właściwą połówką.


W połowie szklanki mleka roztrzepać obie mąki. Odstawić.
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dolewać pozostałe mleko krótko miksując. Całość postawić na niewielkim ogniu i gotować jak budyń, często mieszając. Po zagotowaniu dodać mleko z mąką i jeszcze raz zagotować. Przekładać ciepłą masą.

Kremówki schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.