Lekkie, proste i uzależniające. Wypełnione delikatną masą
budyniową własnej produkcji bez dodatku masła.
- 1 ciasto francuskie
- cukier puder
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- ½ opakowania cukru waniliowego
- ¼ szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić radełkiem –
rozciąć na 3 długie pasy, a potem podzielić je na prostokąty, lub kwadraty.
Można do tego użyć noża, ale radełko dodaje ciastkom uroku. Na blasze rozłożyć
papier do pieczenia, a na nim ułożyć kawałki ciasta w odstępach ok. 1,5 cm (ciasto urośnie, ale
przede wszystkim w górę).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec
około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w
poprzek. Jeśli ciastka wystygną przed krojeniem będą się bardziej kruszyły i
trudniej będzie je ładnie przekroić.
Przekrojone ciastka przygotować tak, by po napełnieniu spodu
kremem od razu można było przykryć ciastko właściwą połówką.
W połowie szklanki mleka roztrzepać obie mąki. Odstawić.
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie
dolewać pozostałe mleko krótko miksując. Całość postawić na niewielkim ogniu i
gotować jak budyń, często mieszając. Po zagotowaniu dodać mleko z mąką i
jeszcze raz zagotować. Przekładać ciepłą masą.
Kremówki schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a
przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.