sobota, 28 marca 2015

Sałatka nicejska

Pełna smaków sałatka z warzyw świeżych i gotowanych, wzbogacona smakiem wędzonej ryby i filecików sardeli z puszki (anchois). Oliwki i suszone pomidory nie pozostawiają wątpliwości, że to włoski klimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach.

  • 3 duże ugotowane jajka
  • 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien i ugotowanej
  • 250 g ziemniaków (najlepiej małych)
  • kilka kawałków suszonych pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą)
  • 60 g czarnych oliwek
  • ½ małej puszki filecików anchois
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 Czosnkowy sos vinaigrette:

  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego toczenia
  • 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki.

Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu vinaigrette.
Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Odcedzone ziemniaki połączyć z fasolką i sosem. Całość odstawić do ostygnięcia.

Pomidory suszone pokroić w małe kawałeczki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wędzoną rybę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystko połączyć z ziemniakami i fasolką. Delikatnie potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały.

Ugotowane jajka pokroić w ósemki. Anchois odsączyć z oleju.


Warzywa z rybą wyłożyć na duży płaski półmisek. Na wierzchu położyć kawałki jajek i fileciki anchois oraz oliwki. Półmisek przykryć folią i całość schłodzić w lodówce. Na 15 minut przed podaniem sałatkę wyjąć z lodówki. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę polać drugą połową sosu, która też była chłodzona w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz