sobota, 28 marca 2015

Rosyjska sałatka Praga

Rosyjska sałatka pachnąca kurczakiem i wędzonymi śliwkami. Tradycyjnie sałatka ta podawana jest jako sałatka warstwowa, przekładana obficie majonezem. W tym przepisie majonez częściowo zastąpiony jest jogurtem naturalnym, a składniki wymieszane, dzięki czemu smaki ładnie się łączą i uzupełniają.


  • 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 puszka groszku
  • 200 g kiszonych ogórków
  • 100 g wędzonych śliwek bez pestek (mogą być suszone)
  • ocet winny
  • majonez, jogurt naturalny
  • sól, pieprz
 Przygotować marynatę z octu winnego i wody w proporcjach 1:1 (np. 50 ml octu winnego i 50 ml wody)/ Dodać sól i pieprz. Cebulę posiekać drobno i zalać marynatą na około 10-15 minut. Mięso podzielić na kawałki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Marchewkę ugotować i zetrzeć na kartce. Jajka również. Śliwki pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W oryginale warstwy układa się w szklanej salaterce o prostych bokach lub na talerzu w obręczy od tortownicy. Od dołu warstwy przekładane majonezem i doprawiane solą i pieprzem: kurczak, ogórki, cebula, jajka, marchewka, groszek, śliwki.


Całość schłodzić. Jeśli sałatka układana jest warstwami w obręczy od tortownicy po schłodzeniu usunąć obręcz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.