piątek, 20 marca 2015

Soczewica na oliwie


Może być podana jako dodatek do mięs, samodzielne danie lub jako przystawka czy tapas.
Można użyć czerwonej soczewicy, ale najlepiej nadaje się tu soczewica zielona. Ma niemal trzy razy więcej błonnika i nie rozgotowuje się tak szybko.

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
1. Soczewicę wypłukać i w garnku zalać wrzątkiem do wysokości ok. 2-3 cm powyżej poziomu soczewicy. Posolić (ok. 0,5 łyżeczki lub więcej, wg upodobań) i ugotować do miękkości często mieszając. Jeśli po ugotowaniu jest zbyt rzadka, odsączyć lekko.

2. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Zmieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać szczypiorek i natkę. Najlepiej podawać od razu, gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.