piątek, 20 marca 2015

Sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką


Aromatyczna sałatka o zdecydowanym ostrym chrzanowym smaku, przełamanym kwaśnym jabłkiem i kiszonym ogórkiem i złagodzonym kukurydzą.



  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 350 g)
  • 1 słoiczek marynowanej perłowej cebulki (ok. 150 g netto)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200-250 g żółtego sera
  • 1 jabłko (duże, kwaśne)
  • 1 kiszony ogórek
  • 5 jajek
  • 4-6 łyżeczek chrzanu (ostrego, ze słoiczka)
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka

1.      Filet przekroić na 2 cieńsze plastry, posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia oprószyć papryką. Po ostudzeniu pokroić w kosteczkę.

2.      Cebulki przekroić na 4 części.
      Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić jabłko.
      Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka również.
      Natkę pietruszki drobno posiekać.


3.      Sos: majonez, jogurt i chrzan wymieszać w miseczce dodając pieprz i ewentualnie sól. Połączyć z resztą składników, wymieszać i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.