piątek, 20 marca 2015

Babeczki jabłko cynamon i migdały

Przepis na szybkie i smaczne babeczki na bazie przepisu Nigelli Lawson.
24 sztuki (2 duże foremki na muffiny po 12 szt.)

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 60 ml jogurtu pitnego
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 g cukru trzcinowego + 2 łyżki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu + odrobina do oprószenia
  • garść migdałów w płatkach
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką cynamonu.
Mąkę przesiać z proszkiem i 1 łyżeczką cynamonu.
Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać 125 g cukru trzcinowego, miód, jogurt i olej. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
Składniki mokre wlać do składników suchych i szybko wymieszać łopatką. Dodać jabłka i połowę migdałów. Szybko wymieszać.

W miseczce wymieszać 2 łyżki cukru trzcinowego i pozostałe migdały.

2 foremki każda na 12 muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Papilotki napełnić do połowy ciastem i posypać cukrem z migdałami. Lekko oprószyć cynamonem i skropić sokiem z cytryny.

Piec w 180 stopniach ok. 17-20 minut do tzw. suchego patyczka (grzałka góra - dół).
Ostudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.