24 sztuki (2 duże foremki na muffiny po 12 szt.)
- 250 g mąki pszennej
- 2 jabłka
- 125 ml płynnego miodu
- 60 ml jogurtu pitnego
- 2 jajka
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 g cukru trzcinowego + 2 łyżki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu + odrobina do oprószenia
- garść migdałów w płatkach
- 1/2 łyżki soku z cytryny
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką cynamonu.
Mąkę przesiać z proszkiem i 1 łyżeczką cynamonu.
Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać 125 g cukru trzcinowego, miód, jogurt i olej. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
Składniki mokre wlać do składników suchych i szybko wymieszać łopatką. Dodać jabłka i połowę migdałów. Szybko wymieszać.
W miseczce wymieszać 2 łyżki cukru trzcinowego i pozostałe migdały.
2 foremki każda na 12 muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Papilotki napełnić do połowy ciastem i posypać cukrem z migdałami. Lekko oprószyć cynamonem i skropić sokiem z cytryny.
Piec w 180 stopniach ok. 17-20 minut do tzw. suchego patyczka (grzałka góra - dół).
Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.